14 березня 2024

Херсон: від окупації до звільнення. Історико-героїчний екскурс у дні ІІ Світової війни

У 1944 році 13 березня, після 955 днів окупації та бойових дій, було звільнене наше місто від німецько-фашистських загарбників.
З нагоди відзначення цієї дати працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, бібліотекарі читальної зали та сектора абонемента провели низку заходів під спільною назвою «Херсон: від окупації до звільнення. Історико-героїчний екскурс» у дні ІІ Світової війни.
Учасниками заходу стали учні 6-8-х класів Херсонської гімназії №6 Херсонської міської ради, Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 45 Херсонської міської ради та учні 7-Г та 9-А класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №52 з поглибленим вивченням української мови Херсонської міської ради.
Школярі здійснили історико-героїчний екскурс у дні ІІ Світової війни, дізнались про обставини та хронологію окупації нашого міста у серпні 1941 року, прослухали свідчення очевидців про жахливе життя херсонців в умовах окупаційного режиму: комендантський час, встановлену шибеницю, гетто для євреїв, мобілізація молоді для відправки у Німеччину, заборона слухати радіо, табори для військовополонених.
Під час заходу підлітки довідалися про подвиги юних і старших патріотів-підпільників: про Іллю Кулика, групу «Хлопці з Карантинного острову», Тамару Воскобойникову та інших.
Учасники заходів із хвилюванням стежили за історичною хронікою звільнення Херсонщини, а особливо, події 13 березня 1944 року, коли було звільнено наше незламне місто. Згадали юні херсонці вулиці, пам’ятні знаки, монументи, які вдячні херсонці назвали та побудували на честь воїнів-визволителів Херсона.
Під час заходів були використані унікальні історичні документи: малюнки юного херсонця Дмитра Попенка, зроблені під час окупації Херсона у 1941-1943 роках, оповідання Едуарда Вайнштейна «Зеня», фотохроніки та старовинні світлини.
Так важливо, що сьогодні молодь, хоч декілька разів на рік згадує тих, хто багато років тому мав сміливість і відвагу бути на стороні правди і добра, хто віддав життя за наше місто 80 років тому.
У 2022 році сторінки історії нашого місто набули актуального і нового звучання, Херсон знову був захоплений, а потім звільнений. Тому під час заходу підлітки згадали і сучасних героїв України, наших мужніх лицарів ЗСУ.
Сьогодні, неодмінно, кожен херсонець та українець чекає звільнення усіх територій, бо кожен знає, що історія обов'язково повториться, бо правда на нашому боці, Херсонщина - це Україна а Херсон - найкраще місто на землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік