07 березня 2024

«Повертається голос в слова…» Творчі світи Мар’яни Лелик

Триває проєкт «Зустрічі без прощань» в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки. Цього разу гостем проєкту стала українська письменниця, поетка, редакторка, літературознавиця, Мар’яна Лелик, з якою зустрілись учні 6-х,8-х та10-х класів Херсонської гімназії №1 Херсонської міської ради.
Під час онлайн-інтерв’ю з письменницею, гімназисти дізнались, що в шкільні роки її улюбленими предметами були література та біологія, а зараз література стала головною справою життя. Мар’яна майже сім років відвідувала театральний гурток, грала на двох музичних інструментах та була впевнена, що стане акторкою, але доля склалась по-іншому, і вона про це зовсім не шкодує.
На запитання юної читачки, коли народився перший вірш, пані Лелик розповіла цікаву історію. Дівчинкою вона мріяла навчитись грати на гітарі і самостійно опанувала цей інструмент. У дев’ятому класі написала перший вірш і підібрала до нього музику. Так народилася пісня про кохання, яку виконувала на гітарі.
Найрідніші міста для Мар’яни – Львів та Київ. У Львові пройшло дитинство, а в столиці навчалась у Києво-Могилянській Академії.
Цікаво було дізнатись учасникам заходу, які літературні перемоги є у Мар’яни Лелик. У 2005 році письменниця посіла перше місце у міжнародному літературному конкурсі «Гранослов» - переможною стала поетична збірка «Навпаки не буває». У 2018 році авторка була відзначена спеціальною відзнакою у номінації інклюзивна література на Міжнародному конкурсі романів, п’єс та кіносценаріїв «Коронація слова».
З натхненням розповіла Мар’яна Лелик про історії, які в складний для українців час, надихають, зміцнюють віру, оновлюють почуття та дарують надію – «24 віконця. Історії з ароматом Різдва». Вірші поетки увійшли в поетичну збірку, яка побачила світ у 2023 році «Книга Love 2.0. Любов і війна».
Письменниця часто проводить авторські тренінги для підлітків: «Секрети успішного виступу», «Формування команди», «Мистецтво спілкування, «Ораторське мистецтво», «Сторітелінг».
Мар’яна Лелик провела для старшокласників майстер-клас «Секрети успішного виступу».
Основний секрет виступу – «влаштувати» спокій. Для цього порекомендувала техніку самозаспокоєння – «дихання по квадрату», який спробували виконати діти.
Другий секрет. Виступ, у який вкладено знання, розум, позитивна енергетика, треба дарувати людям.
Разом із авторкою учасники заходу також із задоволенням виконали декілька кінезіологічних вправ, які розслаблюють м’язи та наповнюють енергією. До речі, такими рухами користувалися ще Гіппократ і Арістотель.
Наповнені енергією, щасливі та задоволені гімназисти подякували Мар’яні Лелик за цікавий майстер-клас та відправили їй десятки «вподобаєк»!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік