30 березня 2024

Херсонська область святкує ювілей!

80 років тому 30 березня 1944 року відбулася визначна подія в історії України. Була утворена Херсонська область, а місто Херсон відновило свою роль носія історичних, адміністративних і культурних традицій, започаткованих у період існування Херсонської губернії.
Сучасна Херсонська область розташована на землях, де здавна жив український народ, який поступово заселяв і освоював причорноморські степи.
Щоб розповісти студентам Херсонського Фахового коледжу культури і мистецтв про те, як «Як європейці Херсонщину будували», головна бібліотекарка читальної зали запросила їх на захід у формі квесту-орієнтування.
Спершу ми довідалися обставини, при яких була утворена наша область 80 років тому і розглянули її символіку: герб і прапор.
А далі разом із іноземцями - героями нашої оповіді - ми мандрували із європейських країн у землі Таврії та збирали інформацію про славетні діяння видатних людей на Херсонщині.
Француз Гійом де Боплан, відомий інженер, картограф та архітектор, побував у нашому краї, коли досліджував українські земля для створення мапи і написання книги. Династія Вадонів розвивала промисловість у краї і суднобудівництво.
Численна родина німецького походження Фальц-Фейнів зберегла пам'ять по собі завдяки заповіднику «Асканія-Нова», заснуванню селища і порту Хорли, а у самому Херсоні домоволодіннями, будівлею Банку для зовнішньої торгівлі, двома будівлями нічліжних притулків.
Олександр Ерделі - нащадок вихідців із Трансільванії (Угорщина), херсонський губернатор - зробив великий внесок у благоустрій, економічний і культурний розвиток Херсона. У роки його правління були відкриті відділення державного банку, реальне училище, прокладено водопровід, впорядковано мостові і бульвари, ринки. За підтримки Ерделі були збудовані міський театр, громадська бібліотека, відкрився музей старожитностей.
Джон Говард - британський юрист, філантроп, який присвятив життя покращенню умов утримання ув'язнених у в'язницях Європи, прибув у Херсон і постійно навідувався на верф, в казарми, каторжно-пересильний замок, хатини перших херсонських поселенців, надавав благодійну та лікарську допомогу.
Сергій Скадовський, поляк за походженням, заснував містечко Скадовськ, а в ньому - морську пристань, порт, промислові підприємства, а згодом перетворив місто на престижний курорт. Його земляк Йозеф Пачоський працював губернським ентомологом, вивчав флору і фауну степового краю, заснував у Херсоні природничий музей.
Софія де Вітт-Потоцька – гречанка за походженням, перший раз вийшла заміж за Юзефа де Вітта, який зявдяки її зв’язкам став херсонським комендантом. Далі грецька красуня придбала село Дурицьке Дніпровського повіту Таврійської губернії, котре на її честь отримало ім’я Софіївка, прожила три роки, займаючись розведенням плодових та декоративних дерев, особливо акацій.
Неподалік від Берислава розкинулося мальовниче село Зміївка, яке називають маленькою Європою. Це єдине село в Україні, в якому живуть шведи. У 2008 р. його відвідав шведський король Карл XVI Густав зі своєю дружиною королевою Сільвією.
Ми вдячні європейцям, які будували Херсонщину у 18, 19 і на початку 20 століття, а далі висловили надію, що, як у давнину наш херсонський край допомагали будувати, зробили його процвітаючим представники різних народів, так і тепер, після Перемоги і настання миру, нам, херсонцям, допоможуть його відбудувати після руйнувань, спричинених війною, країни Європи - і наша Херсонська область стане ще більш квітучою, ніж була 24 лютого 2022 року!
Зі святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік