13 березня 2024

Перехрестя мудрого Закону

Правовий лекторій «Орієнтир» активно працює в Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки і продовжує орієнтувати учнівську молодь у правовому полі, популяризувати літературу з правознавства та знайомити з юридичними професіями.
На чергове засідання лекторію фахівці книгозбірні запросили учнів 9-их класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №55. Старшокласники стали учасниками правового лабіринту «Перехрестя мудрого Закону», який складався із чотирьох етапів. На першому етапі діти продемонстрували свої знання, які отримали на уроках правознавства та відповіли на запитання про основний закон нашої країни – Конституцію України. Ведуча заходу доповнила їх знання та розповіла більш детально про деякі статті Основної Книги Законів України.
На другому етапі дев’ятикласники дізнались про історію створення Організації Об’єднаних Націй та деякі цікаві факти про її діяльність, головне завдання якої – підтримка миру та безпеки в усьому світі. Саме ця організація стала ініціатором та розробником важливого документу. На запитання: «Який документ міжнародного значення гарантує права дітям?», учасники заходу впевнено відповіли: «Конвенція ООН про права дітей». Більш детально познайомившись із документом, діти підрахували, що в цьому році світова спільнота буде відзначати ювілей – 35 років, як була прийнята Конвенція ООН про права дітей.
Щоб зорієнтуватись у перехрестях закону, існують фахівці – люди юридичних професій. Тож на третьому етапі юні правознавці познайомились із плюсами та мінусами деяких професій: адвоката, судді, нотаріуса, тощо.
В наше життя стрімко входять нові технології і все більше адміністративних послуг переводяться в онлайн-формат. Існує думка експертів, що до 2030 року в сфері юриспруденції перспективними будуть нові професії, такі як: мережевий юрист, кіберслідчий, віртуальний адвокат та медіаполіцейський. Дітям було цікаво дізнатися про особливості кожної професії майбутнього.
На четвертому етапі правового лабіринту учні вдосконалювали свої знання про трудові права в Україні: відповідали на запитання та дізнавались, як не потрапити в тенета трудового рабства.
Захід надихнув дітей на те, що в подальшому потрібно більше уваги приділяти правовій освіті, яка необхідна для повсякденного життя, а можливо, в майбутньому і для професійної діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік