14 березня 2024

З любов’ю до Кобзаря

13 березня КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» ХОР запросила співробітників нашої книгозбірні взяти участь у літературній кав’ярні «На каву до Тараса», яка була присвячена 210-річниці з дня народження великого сина України Тараса Шевченка. Бібліотеку на заході представляли Ірина Ковач, заступник директора з організації бібліотечного обслуговування та Юлія Чернієнко, головна бібліотекарка читальної зали.
Юлія Чернієнко під час свого виступу розповіла освітянам області про багаторічну Шевченкіану Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
Спершу ми здійснили екскурс в минуле книгозбірні і представили найбільш пам’ятні заходи: ювілейний відеопроєкт до 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка «Шевченкіана херсонських родин» і виставу «Сонячні острови Тараса», яка користувалася популярністю серед молоді і керівників дитячого читання Херсонщини і яка в театралізованій формі розповідала про особливу сторінку в життя митця – його історії кохання.
Особливу увагу ми приділили заходам з нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка: квест-гра «Шевченко UA» (захід для 5-6-х класів з використанням інтерактивних ігор, філвордів, візуалізації на основі ШІ за творами Кобзаря), читацька піар-кампанія «Феномен Тараса Шевченка» (захід для 7-9-х класів, під час якого підлітки досліджують особистість Тараса Шевченка через призму сучасних технологій), туристичне агентство «Шевченкова Україна» (учні 7-9-класів подорожують шевченківськими місцями і орієнтиром для них служать факти його біографії та його поетичні рядки), погляд в історію крізь призму творчості Тараса Шевченка «Борітеся – поборете!», поетичний нон-стоп «Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став!» (серія заходів для учнів 3-4-х класів) і святковий патріотичний марафон «Нескорений Шевченко» (учні молодших класів, готуючись до свята, створили виставку творчих робіт «Я відкриваю Шевченка» на додатку padlet, а під час уроку дізнавалися факти із біографії і творчого шляху митця).
Також для працівників бібліотеки було цінним досвідом послухати розповіді відомих письменників і шевченкознавців. «Про Тараса Шевченка без глянцю й дьогтю» розповів присутнім Юрій Ковбасенко, професор Київський столичний університет імені Бориса Грінченка. Віра Марущак, голова Миколаївської обласної організації НСПУ поділилася досвідом, як Миколаївщина вшановує Кобзаря, Шевченкіану Херсонщини представив голова Херсонської обласної організації НСПУ Василь Загороднюк, а голова Одеської обласної організації НСПУ Сергій Дмитрієв розповів про Тараса Шевченка як особистість, яка заклало ядро національної ідеї та патріотизму для нашого народу.
Родичка Тараса Шевченка, уродженка Херсонщини і поетка Юлія Бережко-Камінська прочитала свої вірші зі збірки «Гравітація слова» та поетичні рядки, написані у Бучі під час окупації.
Цікаві інтерактиви (поділитися улюбленими рядками з «Кобзаря», скласти маринку слів «Хто для вас Шевченко», скласти «меню» страв, якими Херсонщина могла би пригостити Тараса Шевченка тощо) зробили для присутніх літературний вечір ще більш затишним і приємним.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік