28 березня 2024

Творчий портрет Юлії Стахівської

Всеукраїнський тиждень дитячого читання триває і фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки запросили на «зустріч без прощань» українську письменницю, журналістку, ілюстраторку Юлію Стахівську. Поспілкуватися із сучасною авторкою пощастило студентам І курсу Херсонського політехнічного фахового коледжу.
Під час інтерв’ю з письменницею поступово «вималювався» творчий портрет Юлії Стахівської. Свій перший віршик маленька Юлія написала ще в дитячому садочку. В шкільні роки навчалась у художній школі та мріяла стати архітектором. Художній хист переплітався з поетичним талантом, і коли дівчина закінчила школу, вийшла у світ її перша поетична збірка «Зав’язь думок», в яку увійшли вірші про кохання та філософські роздуми про життя.
Альма-матер Юлії – Києво-Могилянська академія. Своєму улюбленому навчальному закладу з багаторічною історією письменниця присвятила книгу «Таємниці Могилянки і зниклий ключ», яка написана у жанрі міського фентезі. На запитання, як відбувається творчий процес, Юлія відповіла, що журналістською роботою займається вдень, а художні тексти пише вночі, коли до неї навідується Пегас – символ поетичного натхнення.
Твори поетки можна прочитати в багатьох збірках. Перша в світі письменницька сновидійна антологія «Сновиди» дає можливість читачам познайомитися зі снами 80-ти сучасних українських письменників різних поколінь. В антологію увійшов і незвичайний сон Юлії.
Поезія Стахівської належить до авангардної літератури «двотисячників». Переважно це верлібри, насичені багатозначними символами. Тож не дивно, що деякі вірші увійшли до антології найкращої молодої поезії «Дві тонни».
Перед російсько-українською війною Юлія жила в Бучі. Відчуваючи внутрішню тривогу, за кілька днів до повномасштабного вторгнення вона переїхала до Житомира. Про російських окупантів, які хазяйнували в її квартирі, написала вірш, який прочитала та розчулила слухачів до сліз.
Поезії авторки перекладені на англійську, німецьку, італійську, польську та чеську мови. Юлія Стахівська – учасниця багатьох мистецьких акцій. Її голос часто можна почути під час поетичних читань «Поміж сирен», які відбуваються в Києві.
Наприкінці заходу студенти побажали пані Юлії нових творчих ідей та весняного натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік