12 березня 2024

Феномен Тараса Шевченка. Читацька піар-кампанія

У чому феномен Тараса Шевченка та яким його уявляють сьогодні підлітки, спробували дізнатись працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, під час заходів присвячених унікальності і особливому призначенню постаті Тараса Шевченка, які були проведені для учнів 7-В, 8-А та 9-Б класу, Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №57 з поглибленим вивченням іноземних мов Херсонської міської ради, для учнів 9-Б класу, Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова Херсонської міської ради та учнів 8 ХО класу, Херсонського Таврійського ліцею Херсонської міської ради, у форматі читацької піар-кампанії.
Старшокласники вже чимало знають про життєвий та творчий шлях Тараса Шевченка, тому аби перевірити юних «шевченкознавців», розпочали захід з вікторини «Тарасові шляхи». Далі розглядали відому постать у різних іпостасях, кожен з учасників заходу особисто мав змогу озвучити, ким для нього сьогодні є ця видатна постать. Спершу розглянули Шевченка - основоположника української літературною мови, який по краплині збирав скарби рідного слова, цінував їх і шліфував, тому школярі дізнались про нові слова-новотвори, винайдені Тарасом Шевченком та ті слова, які є найбільш популярні у його творах.
Потім школярі відкривали для себе заново талановитого поета і письменника, 237 віршованих, 11 прозових та 2 драматичних твори говорять про працьовитість і наполегливість на творчій ниві. Учасники заходу читали відомі рядки, які сьогодні набули нового актуального значення, та спробували прочитати закодовані поезії. У рубриці «Шевченко-художник», школярі переглянули відомі роботи митця, які вражають своєю своєї кількістю і оригінальністю.
Підлітки дізнались про лауреатів Шевченківської премії в царині української літератури та мистецтва 2024 року. Шевченко - музикант та автор текстів, які сьогодні співає молодь, тому підлітки залюбки спробували відгадати сучасні мелодії на відомі поезії, що є яскравим прикладом нового звучання його феноменальної творчості.
Школярі переглянули приклади сучасного мистецтва, присвяченого Пророку української нації, який зумів повернути нам національну гідність і необхідність боротися за відновлення незалежної Української держави. А ще - прослухали голос Тараса Шевченка, який спеціалісти відтворили за допомогою нейромережі, сподіваємось сьогодні постать відомого митця і культурного діяча стала трохи ближче для підлітків, бо важко переоцінити його значення для сучасників, адже як казав Євген Сверстюк: «Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять…».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік