15 березня 2024

Урок-вшанування до Дня українського добровольця

14 березня – День українського добровольця. Цей день у нашому календарі з’явився після Постанови Верховної Ради України від 17 січня 2017 року.

Дата обрана невипадково. Саме в цей день у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану.  Чоловіки та жінки самоорганізувалися у перший добровольчий батальйон та вирушили на схід України, щоб захистити рідну землю від вторгнення окупантів.

І ось уже у 2024 році вся Україна вшановує подвиг мужніх українців і українок, які за останні десять років добровільно вирушили на фронт.

Щоб вшанувати їхній подвиг і пам'ять, головна бібліотекарка читальної зали провела захід для учнів ЗЗСО № 45 і 50 міста Херсона.

На початку як поетичний епіграф до заходу пролунала поезія Василя Симоненка «Можливо, знову загримлять гармати», адже вона має глибоко патріотичний дух і присвячена воїнам, кожен з яких «за нашу землю, дорогу й кохану… рад прийнять на себе всі вогні». “Живе лиш той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя”, - переконаний поет і добровольці сучасності доводять це своїми героїчними вчинками заради свободи і гідного майбутнього України.

Разом із присутніми підлітками ми простежили історію добровольців від давнини до сучасності, дізналися про підрозділи і назви добровольчих батальйонів та інших формувань наших захисників, побачили історичні відеокадри та емблеми добровольчих формувань із різних міст, згадали рішучу відсіч ворогу з боку угрупувань територіальної оборони у перші дні повномасштабного вторгнення, поговорили про велику роль добровольців у захисті суверенітету та незалежності нашої держави.

Окремі сторінки заходу: особисті історії воїнів-добровольців, історії медиків і волонтерів, історія руху добровольчого будівельного батальйону «Добробат».

Наприкінці заходу ми разом – бібліотекарка, діти і вчителі – склали Лист-подяку військовим до Дня українського добровольця і провели вікторину «Міста-герої України».

День 14 березня назавжди вписано в історію нашого народу. І навіть у мирні часи ми будемо збиратися під рідним прапором біля пам’ятників героям і дякувати їм за їхню мужність та мирне небо над нами.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік