22 березня 2024

Поетичний круїз країнами світу

Напередодні, 21 березня відзначають Всесвітній день поезії. Це свято об’єднує митців, книголюбів, видавців та ще раз нагадує про унікальний вид літературної творчості, який нікого не залишає байдужим: хвилює, смішить, розчулює, лікує та надихає.
До цієї дати фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки приготували поетичний онлайн-круїз країнами світу. Учасниками круїзу стали студенти І курсу Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв. Майбутні працівники культурного фронту дізнались про історію свята та цікаві факти про поезію. Наприклад, історики стверджують, що найдавніші вірші були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Поезію дуже шанували в Греції, тож не дивно, що вона мала понад тридцять різноманітних стилів написання. А в Україні існує свій, загальнонаціональний поетичний різновид- думи, які виконували під супровід бандури або кобзи.
Розпочався круїз з України, в якій живе та створює поетичні шедеври Ліна Костенко і яка 19 березня святкувала свій день народження. Талановита письменниця опанувала різні поетичні жанри. Студенти прослухали уривок із твору та вгадали, що це історичний роман у віршах «Маруся Чурай», за який поетка отримала Національну премію ім.Т.Шевченка.
Наступною країною, в яку віртуально перенеслись студенти, була Польща. Тут творив поет, перекладач, драматург епохи Відродження Ян Кохановський. Значне місце у його творчості займають твори «малого» жанру, зокрема фрашки - коротенький жартівливий або сатиричний твір від 2 до 20 рядків.
Більшого поширення дістали вірші-мініатюри у поезії східних народів. До них належать рубаї. Розквіт рубаят припадає на ХІ століття і пов’язаний із творчістю неперевершеного майстра цієї жанрової форми Омара Хаяма. Ведуча читала рубаї і разом із користувачами обговорювали, який філософський зміст в них вкладено.
Завітавши у чарівну Японію, студенти доторкнулися до вишуканої поезії Мацуо Басьо, який надихався природою та створив поетичні мініатюри - хокку.
У країні туманного Альбіону учасники заходу дізнались цікаві факти про англійського драматурга, актора і поета Вільяма Шекспіра, твори якого користуються найбільшим попитом та популярністю у світі. Всього у доробку письменника 154 сонета. Ведуча прочитала один із них, в якому говориться про сенс людського життя.
Не забули і про рідний Херсон, в якому живе та працює на літературній ниві поет, перекладач Валерій Кулик. У своїй творчості він досягнув найвищої майстерності – створює вінки сонетів. Нещодавно в Херсоні відбулася презентація нової книги Валерія Кулика «Дніпро рятує Україну». Це унікальне видання, в якому зібрані вірші, сонети та вінки сонетів. Твори, які увійшли до видання, описують період повномасштабного вторгнення, окупації та звільнення Херсона. Про рідне місто поет написав:
«Херсоне мій, омріяна перлина,
Ти мрія найдорожча у житті,
Твої світанки любі золоті-
То сонячна південна Україна…
Лише вперед! А курс наш до мети-
Попереду жадана Перемога!
Омріяна одна у нас дорога…
Не всі ще поруйновано мости…»
Наприкінці заходу студенти поділилися своїми думками про поетичну творчість, а дехто назвав своїх поетів-фаворитів, серед яких Тарас Шевченко, Франческо Петрарка, Ліна Костенко, Василь Симоненко, Вільям Шекспір.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік