02 березня 2024

«Я вірую в красу…» Перехрестя доль Лесі Українки та Дніпрової Чайки

До дня народження Лесі Українки та 100-річчя Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки фахівці книгозбірні створили оригінальний захід, на який запросили учнів 5-х, 6-х класів Антонівської гімназії № 21 Херсонської міської ради. Під час заходу «Я вірую в красу…», діти стали справжніми дослідниками. А досліджували вони творчість Лесі Українки та Дніпрової Чайки. У кожної письменниці свій життєвий шлях та творча доля, але, виявилось, і багато спільного.
Учасники заходу мали унікальну можливість пройти весь шлях письменниць від народження до літературного визнання. так вони дізналися, як маленька Людмила Березіна вірила у своє творче покликання та мріяла стати вчителькою. А у своєму щоденнику записала: “Виростуть і у Дніпрової Чайки колись крильця - та ще які, паперові!” Образ чайки, з яким асоціювала себе авторка, бере своє походження ще з дитинства, яке промайнуло неподалік Дніпра. Дитяча мрія здійснилась. У 18 років вона закінчила гімназію, викладала у приватній гімназії в Одесі та в сільській школі на Херсонщині.
В дитинстві Лариса Косач була надзвичайно кмітлива та схоплювала все на льоту. Її можна було назвати дитиною - індиго. Читати навчилась ще в 4 роки, в 6 - майстерно вишивала, а в 9 написала свій перший вірш - “Надія”. Обравши собі літературний псевдонім Леся Українка, письменниця зробила свідомий вибір служити Україні й розвитку її культури. Леся чудово грала на фортепіано. Захоплювалась мистецтвом. Якби не хвороба, можливо, вона б стала відомим композитором.
Порівнюючи творчі портрети відомих письменниць учні дослідили, що дві авторки народилися в різних куточках України, але життєві шляхи перетнулися у Києві.
Дніпрова Чайка і Микола Лисенко створили разом дитячі опери: «Коза-дереза», «Пан Коцький», «Весна-красна». Прем'єри опер відбувалися в квартирі Лисенка. Акторами були діти Дніпрової Чайки та Миколи Лисенка. Режисером, хореографом та костюмером стала молода поетеса Леся Українка.
Дніпрова Чайка сміливо експериментувала у своїй творчості, опанувала багато літературних жанрів та створила чимало гарних римованих мініатюр, які називала «надморська поезія», «неримовані вірші».
Леся Українка також не боялася змін. Саме тому вона підтримувала експедиції для запису співу кобзарів на фонограф, які зараз є частиною культурної спадщини. З іменем Лесі Українки пов'язаний і розквіт драматичної поеми в нашій літературі.
Українці зберігають пам’ять про талановитих жінок. Ім’я Дніпрової Чайки гордо несе Херсонська обласна бібліотека для дітей. Її ім’ям названо вулиці в різних містах України, її твори увійшли у шкільну програму.
Крім того, наші читачі поповнили свої знання цікавими фактами з життя та творчості видатних українок. Адже за творами Лесі Українки створено більше 10 фільмів, понад 20 вистав, 5 пісень. В березні 2023 року на екрани вийшов мультфільм «Мавка. Лісова пісня». В день народження Лесі Українки, яка стала символом стійкості, відзначають День Української жінки.
Наприкінці заходу, юні дослідники змогли продемонструвати набуті знання та пограли у гру на платформі Wordwall «Перехрестя двох доль».
Діти визначили, що спільного є у творчості, життєвому шляху Лесі Українки та Дніпрової Чайки. Також виділили відмінності, які притаманні кожній письменниці з унікальним та неповторним талантом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік