20 серпня 2024

Символ є в країні – прапор жовто-синій

23 серпня незвичайний день, адже вся країна відзначає День Державного Прапора України напередодні 33-ї річниці Незалежності України.
День Прапора – це свято, встановлене в Україні на державному рівні для вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки.
Такими словами розпочалася зустріч бібліотекаря Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки з маленькими мешканцями селища Інженерне Херсонської міської ради. Діти з захопленням слухали про історичне коріння жовто-синіх кольорів державного прапора, про його затвердження як символа нашої держави.
Поєднання кольорів синього і жовтого може трактуватися по-різному. Це кольори сонця, верховного божества наших предків, та води – основних життєдайних сил і символів української міфології. Це й чисте, мирне безхмарне небо, що простягнулося над хлібним ланом – символом мирної праці і достатку.
І сьогодні синьо-жовтий прапор майорить на всіх державних установах України. Він здіймається над усіма посольствами нашої держави в багатьох країнах світу, під ним ходять у моря й океани українські кораблі... Стрімко злітає це полотнище і на різних спортивних змаганнях, коли на п'єдестал пошани підіймаються українські спортсмени.
Багато наших письменників та поетів у своїх творах приділяли увагу патріотизму, зокрема й державному прапору. Сьогодні бібліотекар ознайомила присутніх із яскравою ілюстрованою книжкою «Український прапор» письменниці Зірки Мензатюк «Український прапор».
А девізом заходу став невеликий вірш поетеси Наталки Поклад, який прочитала бібліотекар:
Прапор – це державний символ,
Він є в кожної держави;
Це для всіх – ознака сили,
Це для всіх – ознака слави.
Синьо-жовтий прапор маєм:
Синє – небо, жовте – жито;
Прапор цей оберігаєм,
Він – святиня, знають діти.
Прапор свій здіймаєм гордо,
Ми з ним дужі і єдині,
Ми навіки вже – народом,
Українським, в Україні.
Нинішня воєнна ситуація в Україні робить День прапора особливо значущим і важливим. Український прапор є символом єдності народу та підтримки української армії, яка захищає територіальну цілісність і суверенітет країни.
Вже за традицією захід завершився майстер-класом, у якому діти із задоволенням брали участь. Завдяки старанній праці вони отримали патріотичні прапорці-сувеніри, на яких написали побажання нашій Україні, адже у неї сьогодні День народження.
У мить, коли здіймається і майорить Прапор України та звучить Державний Гімн, відчувається піднесення, яке сповнює наші серця гордістю за рідну країну.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік