01 серпня 2024

Акварелі долі кочового народу

2 серпня щороку вшановується Міжнародний день голокосту ромів. День пам’яті жертв нацистського геноциду ромського народу під час Другої світової війни нагадує нам про жахливі наслідки ненависті, расизму і дискримінації і підкреслює необхідність у сучасному світі захистити права як кожної окремої людини, так і кожної спільноти національних меншин. 

80 років тому був здійснений жахливий злочин проти людяності. У ніч із 2 на 3 серпня 1944 року в концтаборі «Аушвіц-Біркенау» нацисти знищили останніх в’язнів так званого «циганського табору» – близько 3 тисяч людей.
Знищення націй і руйнування їх ідентичностей є метою тоталітарних режимів різних часів, тому варто знати уроки історії, вшановувати пам’ять загиблих та запобігати повторенню геноциду в майбутньому.
До Міжнародного день голокосту ромів, який має іншу назву Параїмос, бібліотекарі провели тематичний захід «Чужі серед своїх: Акварелі долі кочового народу». На початку заходу учасники довідалися про історію походження цього пам'ятного дня і про долі жертв Параїмосу.
Наступні рубрики заходу познайомили читачів із історією, культурою і традиціями ромів, географією їхнього розселення і видатними особистостями ромського походження: «Хто такі роми та звідки вони прийшли?», «Роми і Україна», «Стереотипи та упередження у суспільстві», «Цікаві факти про останніх кочівників Європи», «Роми, що підкорили світ» та інші.
Гості заходу ділилися своїми роздумами про те, як бути толерантними у сучасному світі без забобонів та мови ворожнечі і чому варто позбутися упереджень проти ромів – народу зі своїми багатими віковічними традиціями, який живе великими дружніми родинами та допомагає один одному.
Огляд літератури про історію ромів різних країн і різних часів включав такі видання, як «Акварелі» Лідії Осталовської, «Білий камінь з чорної катівні» Аладара Адама, «Сповідь. Живі свідчать» і «Геноцид ромів Закарпаття: намагаємось зрозуміти» Євгенії Навроцької, «Собакоїди та інші люди» Карла-Маркуса Гауса і «Чорний циган» Володимира Фединишинця. З ними ви також можете ознайомитися, натиснувши по черзі на кожну з книг у віртуальній добірці.
Також є чимало книг у світовій та українській літературі, героями яких є роми. Тому ми запропонували нашим читачам відгадати художні твори за описом та обкладинкою книги. Пропонуємо це зробити і вам. 
 
Наприкінці заходу ми побажали одне одному мирного неба та взаємопідтримки у складні часи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік