21 серпня 2024

Жити у мирі. Цитатник літературних героїв

Сьогодні непорозуміння та конфлікти людей часто виправдовують тим, що у кожного різні цінності, і кожен відстоює свою точку зору. Навіть не усвідомлюючи, кожна людина, з ранніх літ, має свої орієнтири, які керують її діями і думками.
Саме спираючись на них, ми обираємо друзів, освіту, професію, підтримує соціальні ініціативи, організації, ідеї, формує своє близьке оточення та усвідомлюємо себе самодостатньої щасливою особистістю. Такі орієнтири називають цінностями – те, що цінне для людини, заради чого вона готова пройти будь-який шлях, що рухає нею кожного дня для досягнення мети. Як не загубитися у дорослому житті, як набути головних цінностей та робити свідомі вчинки? Пропонуємо учасникам Програми літніх читань розібратися детальніше, які бувають цінності, звідки вони беруться та як їх проявляти в житті, у рубриці «12 корисних навичок начитаного читача», навичка№12:
Найперші базові орієнтири діти дізнаються у родині, від батьків. Підростаючи, дитина формує вже свої цінності з власних відчуттів і думок, і на кожному наступному етапі становлення особистості, набуває нових цінностей. Загалом цей процес триває протягом усього життя, приблизно до 50 років базовий набір є сформований, але перші, набуті в дитинстві цінності, в дорослому віці не зникають. Перевірте свої знання, та встановіть відповідні загальнолюдські цінності з категоріями:
Книги завжди були потужним інструментом для розмов з дітьми та підлітками на різні важливі теми. Тема загальнолюдських цінностей не є виключенням. Саме на прикладі різноманітних сюжетних ліній і вчинків літературних герої, юні читачі «будують» для себе шкалу, що важливе, а що не має цінності.
Спробуйте відгадати відомі книги, які вчать головним життєвим цінностям, за цитатами:
Серед основних ознак людських цінностей є те, що вони незмінні протягом життя, а лише міняються в пріоритетності, при їх згадці в розмові, голос людини стає тихішим, цінності визначаються іменником і дають відповідь на питання: «Чому це важливо, заради чого?» .
Сьогодні усіх українців об’єднують такі головні цінності: цінності безпеки та свободи, доброта, родина, самовизначення, традиційність та незалежність, а найголовнішою цінністю є людське життя, бо бажання жити у мирі – найголовніше!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік