31 серпня 2024

Життя – схоже на казку. Скринька мудрих порад

Казка для дитини – це віконце у інший світ, де фантастично збувається все те, чого у реальному житті бути не може. Феєрична казка «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері захоплює, зворушує, заворожує відкриттям глибинного змісту явищ та відносин, не залишає читача байдужим, переповнює його світлим дитячим сприйняттям світу.
Саме з цією казкою Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки прийшла на зустріч із своїми читачами.
Сюжет казки відразу захопив дітвору, калейдоскоп характерів героїв розфарбував подорож Маленького принца різноманіттям емоцій. Діти відзначили для себе позитивних та негативних персонажів, як втілення протистояння справжнього та фальшивого світів у житті.
У захваті діти були від Лиса. З цікавістю, симпатією і співчуттям слухали вони його мудрі слова про дружбу, про відповідальність за «приручених» друзів.
Із задоволенням юні херсонці взяли участь в літературній вікторині. А ліплення фігурок Принца, Змійки, Лиса та Троянди, закріпили образи цих персонажів в уявленні дітей.
Завершення казки залишило по собі почуття ніби відкрилась для читачів істинна природа краси, безкорисливих дружніх відносин, ожила справжня іскра людяності в душах, що часто губиться у метушні буднів.
Світла і мудра казка вразила уяву дітвори, добрими зернами запала в їх душі, щоб надалі формувати характер, вчинки, мислення на довгому життєвому шляху.

30 серпня 2024

Мрії, що надихають на навчання

Ось і добігає кінця веселе, грайливе, барвисте літо, яке для читачів Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки було книжково-мрійливим. Майже дев’яносто днів малюки дізнавалися та занурювалися у книжкові мрії літературних персонажів, мріяли самі, надихалися на навчання, розвивалися, намагалися ставати кращими. Нарешті настав час мрійливого фіналу.
Завітавши до старт-студії порад, яку організували працівники молодшого відділу, більш маленькі учасники Програми літніх читань «Канікули з книгою-2024», сівши у потяг мрій, відправилися до Країни Чудес, де на них чекали казкові герої з розвагами і завданнями різного характеру – від складання нового сюжету казок до вигадки-забави «Намалюй свого героя казки».
Більш дорослі і вже досвідчені учасники, котрі мають деякий читацький стаж, розмірковували про мрії, що надихають на навчання, про майбутній навчальний рік, про книги і знання, які наповнюють кожного ентузіазмом і бажанням далі рости. Взявши участь у інтелектуальних змаганнях, юні мрійники довели, що навчання – це не просто процес накопичення інформації, це активний і творчий пошук, який допомагає розкрити свій потенціал.
Отже, мрії, як книжкові так і справжні це не просто фантазії чи наївне уявлення про майбутнє. Це потужний інструмент, що мотивує на навчання і розвиток, а книжкові літературні фантазії - поштовх і допомога нашим читачам розкрити певні здібності, сформувати цілі та надихнути на досягнення успіху в майбутньому. Тож, МРІЙТЕ! ЧИТАЙТЕ! ДОСЯГАЙТЕ!

29 серпня 2024

У пошуках скарбнички ментального здоров’я. Фінал проєкту «Читацьке літо без тривог»

Ось і завершується, дорогі читачі, наша літня подорож за скарбами ментального здоров’я. Разом ми подолали великий шлях – протягом 12 тижнів літа знайшли 11 ключів для ментального здоров’я: Ключ 1. Намір. Ключ 2. Сам собі казкотерапевт. Ключ 3. Емоційний інтелект. Ключ 4. Родинне коло підтримки. Ключ 5. Мій внутрішній захисник. Ключ 6. Цілюща сила рідної землі. Ключ 7. Дружнє коло підтримки. Ключ № 8. «Чарівна паличка» проти тривожних думок». Ключ 9. Самоцінність. Ключ 10. Цілюща сила письмових історій. Ключ 11. Життєстійкість. 

І сьогодні настав час відшукати останній 12-и1 ключ та підвести підсумки нашої подорожі. Ключ 12. В контакті з собою й зі світом. Гортай слайди і дізнавайся формулу психологічної стійкості, яка допоможе тобі проживати випробування, зберігаючи, відновлюючи та плекаючи ментальне здоров’я, особисту цілісність і соціальні зв'язки.

Перевірити отримані впродовж літа знання вам допоможе підсумкова гра-бродилка «У пошуках скарбнички ментального здоров’я». Натискайте на «Start» і приєднуйтесь до захоплюючої підводної подорожі в пошуках скарбів ментального здоров'я. Зла Королева Тривога забрала ключі від скриньки зі скарбами психічного здоров’я. Зіткніться з нею, щоб повернути їх. Вирішуйте головоломки та виклики, які ви знайдете на шляху, і заволодійте скарбами у морських глибинах! 
Повторити пройдений за літо матеріал ви завжди можете завдяки візуальній дошці на сервісі Padlet.

Made with Padlet

«Соняхи пам’яті» – Патріотичний майстер-клас до Дня вшанування пам'яті захисників України

29 серпня, в рамках заходів, присвячених Дню вшанування пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни, фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запросили молодь Херсонщини на патріотичний майстер-клас під назвою «Соняхи пам’яті».
Цей день, встановлений Указом Президента України 23 серпня 2019 року, є важливим нагадуванням про героїзм і самопожертву українських військових та добровольців. Обраний для відзначення саме 29 серпня, він символізує пам'ять про Іловайську трагедію 2014 року, коли під час прориву з російського оточення загинуло багато українських воїнів. Тоді поля соняхів, на яких відбувалися бої, стали останнім прихистком для багатьох захисників.
На початку заходу фахівці книгозбірні розповіли учасникам про символічність соняха в контексті цього пам'ятного дня. Сонях став символом Дня пам’яті захисників України не випадково. На сході України, на полях, вкритих дозрілими соняхами, сотні українських воїнів поклали своє життя, захищаючи рідну землю.
Під час майстер-класу діти та дорослі власноруч виготовляли паперові соняхи, які стали символічним жестом шани і пам’яті. Кожен сонях, був присвячений тим, хто віддав своє життя за незалежність України. В процесі творчої роботи, молодь слухала розповіді про героїчні подвиги українських захисників, про ті тяжкі бої, що проходили на полях Донбасу, і про важливість пам’ятати та шанувати їхню жертву.
Захід завершився хвилиною мовчання, під час якої всі присутні вшанували пам'ять загиблих героїв. Патріотичний майстер-клас «Соняхи пам’яті» став ще одним важливим кроком у вихованні молодого покоління, підкреслюючи значення пам’яті про тих, хто боровся за свободу нашої країни.

28 серпня 2024

Літні історії PRO-читачів. Читацький контент

Друзі, ось і завершується ще одне насичене, цікаве і корисне бібліотечне літо.
Програма літніх читань «Канікули з книгою 2024», реалізована працівниками сектора абонемента, для учнів 5-9 класів, добігає кінця. Цикл інтерактивних заходів під спільною назвою: літній табір корисних навичок «PRO-ЧИТАННЯ», реалізовувався протягом 12 тижнів. Давайте згадаємо, як все було:
Згідно з рекомендаціями науковців, реалістичний термін впровадження нової звички – приблизно десять тижнів, у середньому – за 66 днів. Сподіваємось, вам вистачило літа, аби прочитати купу нових книжок та дізнатись про різноманітні звички і навички, які просто необхідні для гармонійного розвитку, вашої реалізації, побудови стосунків та досягнення мрій у майбутньому. Тому пропонуємо вам ще трошки пограти у квіз для просунутих читачів:
Переможці та активні учасники Програми літніх читань «Канікули з книгою 2024», потраплять до обласного фіналу Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання - 2024» у Херсонської області. Адже читання – це неодмінно шлях до успіх та перемоги. Дякуємо усім, хто провів це літо разом з бібліотекою, у нас для вас ще багато цікавого, нехай приємні спогади та корисні поради стануть у пригоді в новому навчальному році.

Дивосвіт природи: спочатку була гусінь

Бібліотекар Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки разом з маленькими мешканцями села Інженерне Херсонської ТГ організувала захопливий майстер-клас в лабораторії «Творчий простір» під назвою «Дивосвіт природи: спочатку була гусінь».
Натхненням для цієї події стала всесвітньо відома книга Еріка Карла «Дуже голодна гусениця». Дітей дуже вразила історія чудової маленької гусениці, яка після того, як вилупилася з яйця, страшенно хотіла їсти. Що ж вона з'їла? І чи правда, що гусениці перетворюються на метеликів? Ця яскрава й повчальна історія допомогла дітям по-новому подивитися на природу та її дива.
Маленькі читачі не тільки уважно слухали розповідь про гусінь, яка пройшла шлях від маленького яйця до прекрасного метелика, але й мали можливість власноруч створити маленьку копію головної героїні книги.
Під керівництвом бібліотекаря діти із захопленням виготовляли поробку гусениці, використовуючи кольоровий папір, картон та інші підручні матеріали.
Ця творча зустріч не лише розвивала уяву та моторику дітей, а й збагатила їх новими знаннями про природу. Книга Еріка Карла нагадала всім присутнім про дивовижні метаморфози, що відбуваються у природі, та про те, як важливо берегти цей неповторний світ.
Завдяки таким заходам, діти вчяться цінувати красу навколишнього світу, а також розвивають любов до читання й творчості. Майстер-клас став справжнім святом для маленьких жителів селища Інженерне та залишив у їхніх серцях яскраві враження.

26 серпня 2024

Намистинки на блакитній стрічці Дніпра

Літні читання в Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки – це не просто традиційна програма, а важлива частина виховання молодого покоління, яка спрямована на заохочення до читання, пізнання нового та корисне проведення літніх канікул. Цей рік не став винятком. В рамках літніх читань діти мали можливість не тільки розширити свій літературний кругозір, але й поринути в захопливу подорож річкою Дніпро, що стала справжнім відкриттям для кожного учасника.
Завершення програми стало яскравою подією, яка об’єднала знання, набуті протягом літа, з унікальними враженнями від віртуальної подорожі містами, розташованими на берегах Дніпра. Кожен етап подорожі додавав нових фарб до сприйняття історії та культури рідного краю, залишаючи у дітей незабутні спогади та бажання продовжувати своє знайомство з літературою та краєзнавством.
Одним із найбільш запам'ятовуваних етапів програми стала інтерактивна гра, яку бібліотекарі охрестили «Рибалкою». Юним мандрівникам запропонували згадати назви риб, які водяться в Дніпрі, та відправитися на риболовлю, яка стала ключем до спогадів про міста, відвідані під час літературно-краєзнавчої подорожі «Намистинки на блакитній стрічці Дніпра».
Діти, ловлячи рибу, пригадували її назву, а на екрані презентації спіймана рибка відкривала новий слайд із завданням. Розгадавши його, учасники опинялися у знайомому місті та відтворювали цікаві факти, які дізналися під час подорожі. Цей інтерактивний ігровий прийом не лише закріпив отримані знання, але й дозволив дітям розташувати відповідні області на карті України та знайти видатні місця кожного з міст уздовж берегів річки Дніпро.
Особливо запам’яталася зупинка в Запоріжжі, де вони взяли участь у козацьких руханках та рухливих іграх. Також під час подорожі діти пригадали поетів, які оспівували велич і красу Дніпра, і занесли цитати їхніх творів на карту маршруту.
Усі ці знання та враження херсонські читачі закріпили у грі, створивши власну карту подорожі, яка стала підсумком їхнього літературно-краєзнавчого маршруту.
На завершення фахівці відзначили високий рівень знань малечі та їхню обізнаність у краєзнавстві та літературі. Усіх учасників нагородили свідоцтвами про успішне завершення програми літніх читань та побажали їм надалі відкривати чарівний світ літератури і досягати нових знань.

Сузір'я літературних мрій запрошує вас!

Дорогі читачі та друзі нашої бібліотеки! Ми раді повідомити про завершальний етап нашої літньої програми для дітей "ЛІТО_МРІЙ", яка подарувала незабутні моменти разом із захопливими книжками та цікавими історіями. Цьогорічна програма була сповнена пригод, нових знань та справжніх літературних відкриттів. І тепер настав час завершити наші літні читання яскравим фіналом під назвою "Сузір'я літературних мрій"!

Цього разу фінал програми відбудеться у онлайн-форматі, що дозволить кожному з вас, незалежно від місця проживання, приєднатися до цієї події. Ми створили спеціальний віртуальний ресурс, де на вас чекають різноманітні ігри та завдання, які допоможуть перевірити ваші знання, проявити креативність та просто гарно провести час. На "Сузір'ї літературних мрій" ви зможете: Пройти літературні вікторини, присвячені найцікавішим книгам, прочитаним цього літа; Випробувати свої сили у інтерактивних іграх; Прочитати "Історію про мрію" з вибором подальшого розвитку сюжету.
Це буде справжнє свято літератури, яке допоможе всім учасникам підсумувати свої літні досягнення та підготуватися до нового навчального року з новими знаннями та враженнями. Не пропустіть цю чудову можливість завершити літо на позитивній ноті! Приєднуйтесь до нас, і разом ми створимо справжнє "Сузір'я літературних мрій"! З нетерпінням чекаємо на вас у фіналі програми літніх читань "ЛІТО_МРІЙ"! **Увага! Нагадуємо, що ви завжди можете повернутись до путівника та пригадати все необхідне для виконання завдань.
Це останній шанс цього літа зануритися у наш каскад літературних пригод під назвою "Сузір'я літературних мрій". На вас чекає незабутня подорож сторінками улюблених книжок, сповнена сюрпризів та відкриттів! 

25 серпня 2024

Дар свободи, волі, незалежності!

23 та 24 серпня вся наша країна відзначала важливі для України свята, адже вони є результатом довгого історичного шляху нашого народу до здобуття омріяної самостійності держави України.
На кожні свята майорять над містами і селами синьо-жовті прапори нашої державної суверенності та незалежності.
І кожна дитина, що несе у руках такий маленький прапорець, повинна усвідомити все значення, що містить у собі цей символ.
Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки прийшла на допомогу батькам і вихователям, щоб через книгу, казку та розповідь донести до маленьких херсонців факти становлення цих державних свят України.
Діти з увагою та зацікавленістю слухали розповідь про історичні події часів Київської держави, коли виникли і закріпились майбутні державні символи, проймались гордістю за бойовий дух та рішучість наших предків у збереженні та відстоюванні цих символів, впевнено відповідали на питання патріотичної вікторини.
А завзятість та веселе змагання при виготовленні синьо-жовтих прапорців були достойним завершенням зустрічі.
Діти сповнилися духом патріотизму та шани до своєї держави, поваги до її державних символів, зокрема до нашого синьо-жовтого прапору.
Сформовані змалечку патріотичні погляди будуть основою для становлення життєвих принципів, для піклування про розквіт рідної землі та оборони її від посягань усіляких ворогів.

Творець «Дива» і автор «Роксолани» Інтерактивна виставка до Дня народження Павла Загребельного

25 серпня 2024 року виповнюється 100 років з дня народження видатного українського письменника Павла Загребельного. До цієї значущої дати співробітники читальної зали підготували інтерактивну виставку, яка познайомить вас, дорогі читачі, із життям і творчістю знаного літератора, який описав історію України у своїх численних романах.

 У виставці представлено основні життєві віхи митця, які вплинули на його світогляд та становлення як автора книг, та огляд його найбільш значущих романів. Також тут ви знайдете маловідомі і цікаві факти з його біографії, висловлювання самого Павла Загребельного про себе і свою творчість. Виставка ілюстрована цінними фото і відеоматеріалами. Просимо до перегляду – гортайте слайди і поринайте у творчий світ творця «Дива» і автора «Роксолани»!

Інтерактивна виставка до 100-річчя Павла Загребельного познайомить читачів із життям і творчістю видатного письменника, який описав історію України у своїх численних романах.

24 серпня 2024

Херсон – дух непереможності

Літня подорож містами-героями України символічно завершується у рідному місті Херсоні. Юні читачі разом із фахівцями Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, не виходячи з укриття, відвідали найвідоміші куточки Херсона та Херсонщини.
Діти дізналися історію створення міста, як воно змінювалося, які події відбувалися на його території та як з’явилася Херсонська область.
Малеча перенеслася у чудовий світ біосферного заповідника Асканія-Нова, де познайомилася з його засновником, німецьким бароном Фрідріхом Фальц-Фейном. В Асканії можна відвідати один із найкращих дендропарків України, який функціонує завдяки складній зрошувальній системі, а також зоопарк та орнітопарк. У заповіднику зростають унікальні рослини, гніздяться рідкісні птахи та живуть тварини з різних континентів.
У філворді «Мешканці Асканії-Нової» були зашифровані назви тварин і птахів, і діти з легкістю їх знайшли та визначили.
Юні херсонці були вражені тим, що колись наш заповідник відвідав письменник-анімаліст, твори якого вони знають і люблять, – Джеральд Даррелл. Його творами захоплюються як маленькі читачі, так і дорослі.
Переглянули відео з розповіддю про унікальний Національний природний парк «Олешківські піски», про його розміри, тваринний та рослинний світ. Зазначили, що в Олешківській пустелі проходило багато різних заходів, здебільшого це автоперегони та зйомки музичних кліпів і уривків багатосерійних фільмів.
З висоти пташиного польоту роздивилися «Станіславські гори», які є частиною Херсонських гір.
Бібліотекар розповіла, що Херсон має багату історію, і його вулиці зберігають пам'ять про багато важливих подій. Місто має цікаву історію: воно було засноване понад 200 років тому як важливий порт для кораблів, що плавали по Дніпру і Чорному морю. Херсон також відомий як центр садівництва та виноградарства, тому тут вирощують багато фруктів, овочів і винограду.
Юні відвідувачі дізналися, що Херсонська фортеця – це одна з найстаріших будівель у місті. Вона була важливим військовим об'єктом і відігравала значну роль у захисті південних кордонів. Зараз залишки фортеці можна побачити в центрі міста, де збереглися частини стін і брами.
Вони показали гарні знання історії міста, з легкістю вгадавши на світлинах вікторини «Вгадай пам’ятку» найвідоміші історичні об’єкти.
А у змаганнях «Найспритніший» показали силу, витримку та влучність.