10 грудня 2021

Правовий телеміст: на зв’язку Олешки

10 грудня у всьому світі відзначають Міжнародний день прав людини. Саме у цей день у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

Відзначаючи цю вагому для кожної свідомої людини дату, співробітники Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки і бібліотекарі дитячих бібліотек м. Олешки провели правовий телеміст для учнів Олешківського опорного закладу освіти № 4.

Не зважаючи на те, що обидва уроки відбулися у застосунку Zoom, вони вийшли не тільки пізнавальними, але і драйвовими, бо діти активно включалися в ігри, розв’язували завдання, які їм давала головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Юлія Чернієнко. А по той бік екрану їй активно допомагали співведучі шкільна бібліотекарка Світлана Нєщерєтова та бібліотекарка Наталія Никифорова із Олешківської міської бібліотеки №3 Центру культури та дозвілля.

Якщо для учнів середньої школи актуальні знання про права дітей, то для старшокласників важливо поглибити знання з різних правових аспектів. Тому дев’ятикласники із м. Олешки стали учасниками інтерактивного заходу "На захисті авторського права: Юридична академія супергероїв", під час якого таємниці авторського права їм допомогли пізнати супергерої Людина-копірайт і Тома (торгівельна марка).

Підлітки дізналися, що таке інтелектуальна власність, яку людину чи групу людей слід вважати автором, довідалися про строк дії авторського права і суміжні права, про Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 р.

По завершенні експрес-навчання Людина-копірайт і його помічниця Тома запропонували слухачам пройти іспит. Тож школярі, виконуючи покладені на них місії, не заплутали в лабіринтах авторського права, а допомогли вирішити складні справи і відстояти законні права сучасних авторів.

Якщо підліткам до вподоби супергерої, то більш молодшим дітям краще розглядати життєві ситуації на прикладах із книг. Тому для учнів 5-х класів було проведено літературно-правову подорож "З героями казок статтями Конвенції про права дитини".

Казкові персонажі та знайомі ситуації допомогли їм зрозуміти причини і наслідки правопорушень. Діти із цікавістю проаналізували кожен випадок, визначили винуватців і постраждалих і зробили певні висновки про те, як відстоювати свої права.

Ось так Міжнародний день прав людини об’єднав два чудових південних міста. Сподіваємося, що проведені заходи допоможуть молодому поколінню вирости правосвідомими і відповідальними громадянами нашої країни.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік