09 грудня 2021

Крок у доросле життя…

Якщо підлітка не вважають за дорослого,

він починає вести себе як дитина.

Альфред Е. Ньюман

Майже дорослі… Дуже легко перейти цей місток між дитинством та дорослістю. Тебе захоплюють емоції, переживання, протистояння між своїм внутрішнім світом та реальним. Перше кохання. Таке  оманливе і водночас захопливе.

Як же знайти себе та своє місце в цьому дорослому житті, порозумітися з однолітками або  родиною? 

Саме для цього у секторі абонемента для вас, любі читачі, пропонуємо виставку «Майже дорослі» #ЯЛЮБЛЮЧИТАТИ з добіркою найкращих сучасних книг українських письменників, які допоможуть вам  у непростому становленні дорослішання, повчитися на помилках ваших однолітків та знайти порозуміння з оточуючими і відповіді на бажані запитання.

Сьогодні наше життя не можна уявити без інтернету, підлітки майже занурюючись у нього з головою, навіть не очікують, яку небезпеку можуть нести знайомства у мережі. Проблема кібербулінгу зараз актуальна. Саме цю важливу тему піднімає Олена Рижко у повісті «Мишоловка».

Назва наштовхує на правильні асоціації. Так, йдеться про пастку, в яку втрапляє юна героїня Торі.  Під тиском гнітючих обставин вона шукає у віртуальному житті драйв, романтику і кохання, а насправді на неї чатує небезпека. Стиль викладу дуже сучасний та зрозумілий для підлітків.

Інтрига вже починається з першої фрази: «Вона йшла довгим коридором повз рівні ряди зачинених дверей. Серце то завмирало, то калатало, як навіжене. Із-за дверей чутно було сміх, стишені голоси, а потім і знайому мелодію...» Цю неймовірну повість повинен прочитати кожен!

Три історії про тих, хто вступає в дорослість. Спокуса, розчарування, випробування, закоханість… Все це переплітається у непростих долях героїв повістей та оповідань «Винятки із правил» С. Грищенко. Перша повість у книжці має назву «Помилилася ідолом». Про Нього. Молодого, амбітного та закоханого.

«Ігри у стервочок» – друга повість, де головна героїня – Вона. Ще юна, але з характером. Неймовірно вродлива. Її випробовує перше кохання.

«Дві жінки змінили мене» – цим оповіданням завершується книжка. Головний герой – хлопець-боксер. Філософія боротьби, налаштованість на перемогу. За сюжетом дві жінки змінюють його характер і допомагають зійти на п’єдестал.

Чи зможуть герої зробити винятки правилам життя? Вони живуть емоціями, переживаннями… Це розповідь про різній досвід, підлітків, які тільки пробують на смак доросле життя.

Один із знакових письменників сьогодення Сергій Гридін - автор багатьох  пригодницьких творів для дітей та юнацтва. 

«Найважче, як на мене, писати книжки саме для підлітків, - зізнається автор, -  вони змінюються весь час і змінюються із часом. І тому писати підліткові книжки найважче». Представлена на виставці його книга «Не такий» вражає своєю відвертістю. Ця книга, як профілактичний засіб від нерозуміння та самотності. Яким чином знайти себе серед своїх, якщо ти дещо не такий як інші… Герой книги – товстун Денис. Книга розпочинається його десятим днем народження, хоча більшість дії відбувається після його 13-річчя. 

Денис проживає такі ситуації, як насильство з боку місцевих гопників, швидке дорослішання й початок романтичного життя дівчат навколо нього, які його, звісно, ігнорують.

Однак в нього залишається шанс знайти сили в собі, піднятися над своїми образами та порятувати не лише себе, а й надати руку допомоги слабшому.

Приваблива обкладинка, яка спонукає до чогось романтичного… Прозобукет різних авторів під назвою «Перше побачення». З першим побаченням завжди стільки несподіванок, у героїв оповідань свої драми, вони шукають себе та потребують випустити на волю свої почуття. 

Отже, як герої справляються зі всіма проблемами свого нового життя читайте у нашій цікавій літературній добірці та знайди себе у цьому складному, несподіваному, але цікавому дорослому житті!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік