вівторок, 8 лютого 2022 р.

7 книго-задачок до Дня безпечного Інтернету

День безпечного Інтернету розпочався у читальній залі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки із заходу у незвичному форматі, учасниками якого стали учні 8 і 9 класів гімназії №16.

Разом із бібліотекаркою вони розглянули 7 небезпечних ситуацій, які трапилися із їхніми однолітками в мережі.

Кожна історія – про один із видів небезпек, з якими можна зустрітися в онлайн-просторі. Старшокласники знайомилися із героями, їх обставинами і знаходили вихід із ситуацій.

Про те, чим же насправді завершилися ці напружливі історії, ведуча заходу запропонувала дізнатися, прочитавши книги сучасних підліткових авторів – як українських, так і зарубіжних.


Задачка 1. ТОРІ

Заставши Гліба з Ритою, старшокласниця Торі вирішила поринути в нове інтернет-знайомство. Зухвалість хлопця під ніком Фенікс вабило її. І коли Торі прийшла на зустріч, то замість ніжного юнака побачила дорослого чоловіка й миттєво зрозуміла: це — мишоловка.

РОЗВ'ЯЗОК - у повісті «Мишоловка» Олени Рижко.

Задачка 2. ЛІЗА

14-річна Ліза дуже самотня – нові однокласники не сприймають її, тож дівчина весь вільний час або проводить біля моря, або спілкується в мережі із користувачем під ніком Білий Кит.

Але Ліза ще не знає, що за ніком добросердого хлопця ховається чоловік, який доводить дівчат до непоправного вчинку…

РОЗВ'ЯЗОК. Чи обере Ліза життя і віру у краще майбутнє, можна зрозуміти, прочитавши книгу «Сіль для моря» Анастасії Нікуліної.

Задачка 3. СТЕФА І ЯР

Стефа і Яр вирішують самотужки з’ясувати обставини вбивства журналіста-розслідувача. 

Їм довелося приймати складні рішення, витерпіти погрози і, навіть, скориставшись допомогою загадкового хакера, зазирнути в тіньовий сегмент інтернету — Даркнет. Їхні стосунки висітимуть на волосинці, Стефа змушена відмовитись від омріяної поїздки, а Яра арештовують… 

РОЗВ'ЯЗОК у повісті «Король Даркнету» Олени Рижко.

Задачка 4. СЕРГО ФЛІНТ

Щоб справити враження на дівчат, Серго Флінт мріє розбагатіти. Для цього вирішив обдурювати наївних пацанів за допомогою технологічних штук. Вважав себе кіберменом, а виявився банальним шулером. Та одного дня для хлопця настав час відплати…

РОЗВ'ЯЗОК. Яка розплата чекала на Сергія, описано у книзі «Кібершулер» Микити Гайдамаки.

Задачка 5. ХАННА І ТЕСА

Ця історія про те, як дві подруги стали ворогами, бо кожна обрала власний шлях. Дівчатам доведеться пройти запеклий бій: одна з одною, з самими собою і з батьками, які тиснуть на дітей власними комплексами.

Як вижити героїні, якщо її булять у школі? Самотужки чи комусь розповісти? Наразитися на небезпеку фізичної розправи чи поскаржитися вчителям і стати вигнанцем в компанії, бо всі вважатимуть її стукачем?

РІШЕННЯ. Про те, як вчинить героїня, розповідається у книзі «Виставлю тебе на Фейсбук!» Катаріни Соломун.

Задачка 6. ПЕННІ

Пенні - шістнадцять. Дівчина фотографує, має друга, та не може порозумітися з однолітками. Про свої розчарування, невдачі, стосунки з хлопцями та панічні атаки вона розповідає у блозі під ніком Дівчина Онлайн. А коли Пенні втікає на Різдво до Нью-Йорка і раптово закохується, то опиняється в епіцентрі мережевого скандалу...

РОЗВ'ЯЗОК.  Чи вдасться Пенні відновити репутацію, повідомляє роман «Дівчина Онлайн» Зої Заґґ.

Задачка 7. УЛЯ

15-річна Уля заробляє через Інтернет – перекладає з англійської статті. Та одного разу замовник запропонував їй заробити утричі більше, спілкуючись онлайн з іноземцями.

Уля прийшла на зустріч у чат, не підозрюючи, що її партнер по спілкуванню – збоченець.

РІШЕННЯ. Як відреагувала Уля, можна дізнатися у повісті «Хікі шукають любов» Юлії Чернієнко.

Ось такі задачки ми розв’язували сьогодні зі школярами! Й наголосили на тому, що деталі цих історій можна дізнатися, взявши описані книги у бібліотеці.

Дякуємо за увагу і бажаємо вам безпечного Інтернету на щодень! 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік