07 лютого 2022

Знай наших: Давид Бурлюк

В рамках обласного краєзнавчого проєкту «Знай наших: зіркові імена Херсонщини» у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки відбулась друга зум-конференція «Знай наших: Давид Бурлюк».


Учасники мистецького салону – учні Школи гуманітарної праці зібрали арт-пасьянс, завдяки чому віртуально відвідали Чорнянку – батьківщину футуризму; Каховку, де у 1913 році в маленькій типографії Кана і Бергарта, вийшов  перший херсонський футуристичний збірник "гілейців" - "Дохлая луна". Прочитали вірші поетів «срібного» віку та «Морську повість», а для цього відвідали наш унікальний острів Джарилгач поблизу Скадовська. 



Але все по-порядку…. 

Сьогодні творчість Давида Давидовича Бурлюка – українського художника-футуриста, поета та теоретика мистецтва, знана і шанована в усьому світі: у США є музей ім. Давида Бурлюка, його картини знаходяться у провідних музеях та колекціях світу. Давид Бурлюк вже давно став невід’ємною частиною світової культури та мистецтва першої половини ХХ століття.

Головний герой другого заходу вибраний командою проєкту не випадково, адже цього року виповнюється 140 років від дня народження художника українського походження, автора картини "Козак Мамай" Давида Давидовича Бурлюка (1882 – 1967). 

Узгодивши правила гри, ми розпочали і першою ігровою картою випала картина "Козак Мамай". Давид Бурлюк пише у свoїx “Спогадах Футуриста”: «… З боку батькового - ми українськi козаки, нащадки запорожців. Наше вуличне прізвисько “Писарчуки”. Ми були писарями Запорозького Війська…».

На початку 20 сторіччя в життя родини Бурлюків, а згодом і в історію авангардного мистецтва, увійде село Чорнянка Херсонської губернії. Давид Бурлюк буде приїжджати до Чорнодолинського маєтку на літні та зимові канікули з численними друзями. Серед гостей Бурлюка в Чорнянці – Володимир Маяковський, Борис Лавреньов, Михайло Ларіонов, Володимир Хлєбников та інші. З того далекого часу до нас дійшло полотно «Чорнянка», а зберіг його наш земляк письменник Борис Лавреньов, сьогодні картина є прикрасою літературного музею Херсона.


Саме тут в селі Чорнянка Давид Бурлюк, Володимир Хлєбников, Володимир Маяковський і Василь Каменський створили одне з перших літературно-художніх угруповань футуристів – “Гілея”. Саме так Геродот майже дві з половиною тисячі років тому називав землі лісової Скіфії між Дніпром і Південним Бугом. 

Завдяки ігровим картам діти разом з педагогами та бібліотекарями відвідали театр «Товариство нової драми», створений за ініціативою В. Е. Мейєрхольда та арт-кав’ярню «Бродячая собака». Познайомились з творчістю Володимира Маяковського та Олексія Кручоних. А коли випадала карта «Дама Пік» на учасників чекали ігрові завдання із настільної краєзнавчої гри «Лицарі Таврійського краю», створеної працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки. 



Переможцем став Давид Продаєвич, учень Школи гуманітарної праці, який отримав приз від команди проєкту. А всіх дітей, учасників проєкту ми запрошуємо до створення промовідео «Лицарі Таврійського краю», в якому потрібно розкрити козацьку історію нашого краю. В допомозі Вам буде краєзнавча гра в електронному варіанті.

Чекаємо на Ваші відеоісторії, любіть наш край, він того вартий!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік