17 лютого 2022

«Треба знати всю правду про Афганську війну…»

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. А чому саме цей день відзначають у цю дату?
На це запитання дав відповідь капітан запасу, учасник бойових дій в Афганістані Олександр Єлагін, який завітав в Херсонську обласну бібліотеку для дітей імені Дніпрової Чайки на зустріч із херсонською молоддю.


Студенти фахового коледжу культури та мистецтв дізнались із вуст очевидця, що 15 лютого1989 року, тобто 33 роки тому назад, закінчилась війна в Афганістані, яка тривала довгих 10 років. Саме тому в цей день вшановують учасників бойових дій.


Олександр Миколайович пройшов випробування Афганською війною і розповів молоді про жорстоку війну: як 22-річним хлопцем потрапив на війну, був контужений, бачив загибель своїх друзів.
Війна просто так не минає: хтось назавжди придбав уламок бойової гранати, хтось не може спокійно заснути, тому що його переслідує «афганський синдром». Були випадки, коли від безвиході афганці кінчали життя самогубством. По-різному склалися долі воїнів-афганців на Херсонщині. Про це розповідає фільм «Афганські долі». Автор і режисер Олександр Єлагін. У творчому доробку воїна-митця є документальні фільми про Другу світову війну та про людей героїчної долі. Учасники заходу переглянули уривки із кінострічок.

Капітан запасу після війни створив поетичний літопис свого життя– написав збірки віршів: «Афганец я и боль твою пойму..», «Зачем пишу я о войне…», «Помню – значит живу..» Під час заходу Олександр Миколайович із натхненням читав свої вірші, чим розчулив студентів до сліз.
Можна порадіти з того, що Олександр Єлагін народився під щасливою зіркою. Він реалізує себе у творчості: пише вірші, створює фільми, бере участь у поетичних та кіноконкурсах, спробував себе як художник.


За заслуги перед Батьківщиною Олександр Єлагін нагороджений орденом Богдана Хмельницкого.
Захід відбувся 16 лютого, коли в Україні відзначали нове державне свято –День єднання.
Тож молодь разом з Олександром Єлагіним стали учасниками флешмобу- згуртувались під державним прапором України, щоб продемонструвати свою любов до Батьківщини та єдність української нації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік