понеділок, 21 лютого 2022 р.

Веселі мрійники

З мистецтвом колажу читачі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки познайомилися недільного дня на засіданні студії творчого самовираження «Мій світ». Учасники студії щоразу збираються дружною компанією у відділі естетичного виховання, яка на цей час перетворюється на творчу лабораторію, де діти дізнаються про різні техніки образотворчого мистецтва. Цього разу – це колаж.

Студійці дізналися, що на відміну від живопису та графіки, колаж досить молода техніка, якій близько 100 років. 


Техніка колажу дуже схожа на аплікацію, але як матеріал використовується не звичайний кольоровий папір, а фрагменти поліграфічної продукції (журналів, газет, нотних зошитів), клаптиків тканини, плівки, засушених рослин, деревної стружки, тобто всього, що трапляється під руку. Термін походить від французького слова coller – склеювати. Окремі фрагменти різних об’єктів «склеєні» в цілісну художню композицію.

Пабло Пікассо, Жорж Брак, Анрі Матіс, Курт Швіттерс та інші художники показали світові нові підходи в мистецтві, які актуальними є і сьогодні. 





Останнім часом, навіть, ця техніка отримала нове життя завдяки своїй екологічності. Адже працюючи в техніці колажу, ми повторно використовуємо матеріали, що відповідають принципу апсайклінгу (виготовлення нових речей зі старих чи перероблених матеріалів).

Надихнувшись творчістю відомих світові митців діти створювали свої шедеври. Підходи до втілення свого задуму у кожного були свої, але роботи виявилися настільки вдалими, що по кожній можна скласти цілу історію. У когось вона про подорожі, в іншого – про цікавий тваринний світ невідомих країн, а дехто – переніс свої фантазії у світ пригод, від цінителів світових брендів – колаж-реклама, а від витончених натур – загадкова незнайомка.


Ось такі шедеври народилися у майстерні «Мій світ».



P.S. «Веселі мрійники», мистецтво колажу – це складова частина із циклу заходів «Дітям про мистецтво», ідею якого ми придбали на ХІ Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій «БІБЛІОКРЕ@ТИВ – 2021» у колег з Національної бібліотеки України для дітей «Майстерня арт-кураж з французькими митцями».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік