09 лютого 2022

Вимоги часу: нові підходи та пріоритети у процесі виховання компетентної особистості і читача

Дитяча бібліотека сьогодні - це синтез книжок і комп’ютерів, це зустрічі, спілкування і навчання через гру, а Нова українська школа - це осередок творчого розвитку особистості через формування ключових компетентностей дитини. Головне завдання обох інституцій сьогодні - виховати компетентну особистість, здатну знаходити правильні рішення у конкретних навчальних, життєвих, а в майбутньому і професійних ситуаціях. 


Саме тому у даний час, як і завжди, активно продовжується співпраця бібліотекарів Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки та вчителів початкової школи міста та області, які перебувають на курсах підвищення кваліфікації у КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». Про новітні бібліотечні ресурси та можливості, які нині можуть стати в нагоді теперішньому педагогу початкових класів загальноосвітніх закладів середньої освіти, доповідали та ділилися власним досвідом фахівці бібліотечної справи. 


Спілкування  розпочалося із інтерактивного типового театралізованого  заходу «Бібліотека збирає друзів», який протягом цього місяця бібліотекарі проводять онлайн для маленьких читачів районів Херсонської області з нагоди 98 річниці Дня народження книгозбірні. І це стало свого роду запрошенням до співпраці.

Заступниця директора з організації бібліотечного обслуговування  Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, Крижановська Ольга, розповідала про потреби переходу та пошуку нових форм в роботі з дітьми молодшого шкільного віку, а саме про гейміфікацію та інтерактивність, як під час знайомства з бібліотекою та книгою, так і під час навчання.


Завідувачка відділом обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів, Крижановська Наталя, ознайомила курсантів з програмами та проєктами, які діють саме в цьому відділі, на підтримку дитячого читання. А саме - про різноманітні конфігурації  проведення засідання групи за інтересами «Читай-компанія мандрує», про роботу з родинами  на підтримку сімейного читання, про організацію дозвілля з користю, під час літніх канікул та про створення інформаційних кейсів, які адресовані керівникам навчальних закладів та вчителям під назвою «Нові автори в програмі Нової Української школи».



Завідувачка медіа-центру, сертифікований тренер з медіа грамотності, Ковач Ірина, представила новий проєкт нашої книгозбірні для школярів молодшої школи закладів ЗСО під назвою «Казкова подорож у світ інформації», суть якого за допомогою різних ігрових методик та інструментів, наприклад, проаналізувати з учнями різні види медіатекстів та використані в них медіатехнології, а також стимулювати розвиток критичного мислення та свідомого ставлення до медіапродукції загалом.  


І на останок, головний бібліотекар ВО дошкільників та учнів  1-4 класів,  Ліпкіна Альона, презентувала інтерактивну гру «Від А до Я – читання щодня», у зміст якої закладені усі  ключові компетентності, що лежать в основі методики навчання Нової української школи. Для повного розуміння суті абеткового міксу вчителям було запропоновано програти декілька завдань та виконати де – які вправи.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік