10 лютого 2022

У світі digital-комунікацій

Фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки долучились до нового актуального триденного онлайн-тренінгу від Академії української преси «Моя взаємодія в цифровому світі: стратегія, медіагігієна та медіабезпека», який проходив з 8 по10 лютого.


Особливо приємно, що цього разу завідуюча меціа-центром - Ірина Ковач та завідуюча відділом бібліотечного прогнозування та інновацій - Ірина Срібна стали не просто учасниками тренінгу, а виступили в ролі тренерів. Із великим задоволенням приєдналися до професійної команди залучених експертів Академії української преси серед яких:

  • Тетяна Іванова, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету, медіатренерка Академії української преси;
  • Оксана Мороз, засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем»;
  • Альона Романюк, медіаекспертка, головна редакторка проєкту «По той бік путінської брехні».
Кожна з частин тренінгу була дуже насичена актуальними темами з великою кількістю онлайн-інструментів та сервісів. Вразили своїм різноманіття тематичні енерджайзери від Тетяни Іванової, створені на різноманітних ігрових платформах.

Запропонувати та показати свої авторські розробки та досвід впровадження медіаінформаційної грамотності Херсонською обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки були запрошені на третій день тренінгу Ірина Срібна та Ірина Ковач. Крім того долучилися до тренінгу слухачі бібліотеки - шкільні бібліотекарі закладів загальної середньої освіти м. Херсон.


В блоці «Наслідки digital-комунікацій: психологічні, фізіологічні, соціальні «Не плакати, не сміятися, не ненавидіти, АЛЕ розуміти», були розкриті такі теми:

- причини звернення людей до соцмереж;

- психологічні прояви та наслідки digital-комунікацій;

- синдром відміни;

- цифрова репутація.


На завершення блоку була проведена гра «Цифрові слова», яку презентувала Ірина Ковач. Гра створена на онлайн платформі для кращого вивчення та засвоєння нової медійної термінології. Учасникам тренінгу було запропоновано до обраних зображень підібрати відповідний термін та його визначення. Важливим є те, що створення гри в сервісі Learnsng.App дає можливість переходити за посиланням або вбудувати його на будь-який сайт. 



В наступному блоці «Менеджмент управління digital-комунікацією, або «споглядальний компьютінг», свою авторську гру «Мій медіадень» презентувала Ірина Срібна. 

Пані Ірина разом із учасниками тренінгу за допомогою інтерактивної дошки Padlet наповнили інформаційний день «медіастравами сьогодення». В подальшому «посмакували» корисними медіаснеками, детально проаналізувавши їх властивості та обміркували важливість дотримання правил медіадієти та медіагігієни в житті кожної людини. 

А на завершення вправи підтвердили думку про те, що щоденне вживання медіаснеків - це справжній «ключ до медіаграмотності» кожної мислячої особистості.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік