10 лютого 2022

Літературний ігродром

У читальній залі Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки сьогодні розгорнувся справжній віртуальний ігродром  «Сторінками зарубіжної літератури». Його учасниками стали учні 5-6 та 8-9 класів із Херсонської гімназії №16 з вивченням мов національних меншин Херсонської міської ради.


Першими розпочали змагання восьмий і дев´ятий класи.Разом із бібліотекаркою вони провели літературне розслідування «Справа №: Вільям Шекспір». Спершу підлітки розглянули основні факти про життя «сина вічності і слави», а потім - поринули у таємниці його невмирущого творчого спадку.


Зі здивуванням учні дізналися:
  • що прізвище Шекспір означає «той, хто трясе списом»;
  • що кар’єрний шлях у театрі Вільям починав із низів: із доглядача за кіньми він доріс до провідного драматурга;
  • що творчість автора п’єс різних жанрів складалася із 3-х різних періодів, які дуже відрізнялися один від одного: із «Оптимістичного», «Песимістичного» і «Романтичного».
Кульмінацією нашого розслідування стало «шекспірівське питання»: кожен з гімназистів вирішив для себе, чи справжнім автором геніальних п’єс був історичний Уїльям із Стратфорду-на-Ейвоні чи один/одна із його освічених сучасників.


А закріпили отримані знання за допомогою онлайн-гри «Вірю – не вірю» на на інтерактивній платформі Learningapps.


Наступними вирушили у літературну мандрівку п’ятий та шостий класи. В ігровій формі вони познайомилися із життям видатної письменниці Елеонор Портер та її найвизначнішою книгою «Поліанна». Щоб легше сприймався матеріал, його було розподілено на 10 рубрик – цікавих фактів.



Діти дізналися, що Елеонор Портер народилася в родині багатого аптекаря, співала в церковному хорі,була досить хворобливою дитиною, тому вчителі в початкових класах приходили до неї додому; що перед тим, як вийти заміж листувалася з майбутнім чоловіком 10 років, допомагала сирітським притулкам. Примірник роману «Поліанна» Елеонор Портер подарувала своїй бабусі, нині він дбайливо зберігається в одній із найбільших бібліотек світу – Бібліотеці Конгресу США.




Школярі залюбки змагались один з одним, проявляючи гарні знання, спритність, швидкість та кмітливість, відповідаючи на запитання в інтерактивному сервісі Kahoot!

Ось таким пізнавальним та інтерактивним виявився день для працівників читальної зали та гімназистів. А головне – літературним!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік