22 лютого 2022

Блокуємо кібербулінг разом з бібліотекою

Триває третій тиждень проєкту «Академія кібербезпеки» для учнів 5-6 класів. Першими у подорож кіберпростором вирушили учні навчально-виховного комплексу №15 та спеціалізованої школи № 57 з поглибленим вивченням іноземних мов міста Херсон. Тема кібербулінгу викликала активні обговорення та зацікавленість школярів.  


У ході заняття діти ознайомилися з поняттями «булінг» та «кібербулінг», розібралися які є види кібербулінгу. До найпоширенішіших типів кібербулінгу належать:

-використання особистої інформації

-нападки

-анонімні погрози 

-наклеп (обмовляння)

-самозванство

-ошуканство

-відчуження (ізоляція)

-переслідування 

-тролінг і флеймінг

-хепіслепінг.

 

Учні залюбки ділилися своїм досвідом, з яким видом кібербулінгу їм довелось боротися і, які запобіжні міри вони вживали. Це було і порадою, і повчанням для інших. Також, школярі дізналися цікаві статистичні факти, що за даними ЮНІСЕФ в Україні, майже 50% підлітків були жертвами кібербулінгу. Кожна третя дитина прогулювала школу через кібербулінг. 75% підлітків у анонімному опитуванні підтвердили те, що Instagram, TikTok і Snapchat є основними соціальними платформами для цькування.


Але, найголовніше, що ми всі разом засвоїли – це правила-поради для подолання кібербулінгу:

1.Не поспішай викидати свій негатив у кіберпростір.

2.Створюй власну онлайн-репутацію, не купуйся на ілюзію анонімності.

3.Ігноруй одиничний негатив.

4.Блокуй агресорів.

5. Не варто ігнорувати агресивні повідомлення, якщо листи невідомого вам відправника систематично містять погрози або порнографічні сюжети.


І, як завжди, наостанок, пограли на  онлайн платформі LearningApps.org. 

Вправа «Небезпеки в мережі» допомогла розібратися з такими поняттями, як:  спам, фішинг, тролінг, хакер, кардінг, хробаки, кібермобінг та іншими. Дехто відсканував QR-код і самостійно проходив вікторину, інші розбирали завдання разом з бібліотекарем. І це багато про що говорить, бо на першому занятті учні  лише знайомилися з такими платформами, як Kahoot і LearningApps.org, а після третього  - уже самостійно працюють.

Отож,  учасники проєкту  чекають останнє підсумкове заняття, пройшовши яке отримають сертифікат, який затвердить проходження курсу «Академія кібербезпеки».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік