16 травня 2024

Вишиваю долю України. Рушник мрій і побажань

Українська вишиванка – це сімейний оберіг, символ, який пройшов крізь покоління. Шанована святиня усього роду - унікальна і автентична вишита сорочка, зуміла зберегти свій первісний вигляд і пронести його крізь століття, попри численні утиски української культури. Українська вишиванка - це генетичний код народу, духовна броня українців, яка вирізняє нас і згуртовує — по всьому світу.
Чудове свято - День вишиванки, згуртувало сьогодні справжніх патріотів, юних херсонців, учнів Херсонської гімназії №16 з вивченням мов національних меншин Херсонської міської ради та учнів 6-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 44 Херсонської міської ради, на патріотичному заході «Вишиваю долю України. Рушник мрій і побажань», проведеного працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
Під час заходу школярі дізнались у чому феномен української вишиванки, історію її походження, почули цікаві факти пов’язані з кропітким процесом створенням та шануванням вишиванки у всьому світі. Перевірили свої знання учасники заходу у грі «Особливості вбрання українців», де з’ясували, що таке стрій, коралі, плахта, та як Олена Пчілка та Іван Франко були пов’язані з традиціями та модою на вишиванки.
Школярі спробували розкрити секрети орнаментів на вишивці, які мали сакральні значення у наших предків та переглянули якими є вишиванки характерні для кожної області України. Кожен присутній з школярів розповів, що відчуває коли одягає вишиванку та написав побажання для рідної України, які і створили рушник побажань і мрій.
Для краси, захисту і самоідентифікації, для гарного настрою, самоповаги і єднання, одягають вишиванку сьогодні українці по всьому світу, аби барвиста мова української вишивки стала мовою вільних людей, які так прагнуть жити щасливо і у мирі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік