24 травня 2024

Шляхами писемності та культури. Лінгвістична машина часу

День слов’янської писемності й культури – свято, яке щорічно відзначається 24 травня, саме в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, що заклали основу слов’янської писемності.
Для здобувачів освіти, учнів 5-9-х класів, Іванівського ліцею №1 Іванівської селищної ради Херсонської області, працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки було проведено захід «Шляхами писемності та культури. Лінгвістична машина часу». Під час заходу школярі спершу отримали інформацію про багаторічну історію відзначення цього дня у різних країнах Європи, дізнались про життя і двадцятирічну просвітницьку діяльність засновників писемності – святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія, які підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.
У лінгвістичні машині часу, учасники заходу перенеслись у історичне минуле в IX столітті, коли і була створена слов'янська писемність, приблизно у 862-863 роки, та розглянули як виглядали цілком оригінальні слов’янські системи письма: глаголиця та кирилиця. Далі була віртуальна мандрівка у часи Київської Русі, під час якої школярі познайомилися з однією з найдавніших книжкових пам’яток Остромировим Євангелієм.
Мова, яку запровадили Кирило й Мефодій, стала мовою східнослов'янських народів, отже, й українського. Становлення української писемності стало культурним зрушенням, оскільки сприяло формуванню власної мови, освіти, традицій та культури. Під час віртуальної мандрівки школярі досліджували відмінності старослов'янської та сучасної української мови, перевірили свої знання у вікторині «Україномовний ерудит», спробували підібрати значення фразеологізмів, різних за походженням та пограли у гру «Правда чи фейк» на тему унікальних фактів про книг та читання. Адже книги, читання і знання української мови, сьогодні є ще однією нашою зброю у протистоянні ворогу.
На сьогоднішній день у світі існує приблизно 60 народів, писемність яких ґрунтується на кирилиці. Кирило та Мефодій залишили по собі спадщину, яка об’єднує слов’янський світ. Україна, із здобуттям своєї незалежності, також вшановує слов’янських учителів, чий науковий подвиг свого часу сприяв майбутньому становленню й української писемності, літератури і культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік