04 травня 2024

Дружити, а не бити. Майстерка від літературних героїв

Булінг – актуальна і болюча проблема дитячих та підліткових колективів. Організація об‘єднаних націй оголосила 4 травня Днем протидії булінгу, і присвятила його боротьбі з однією з найпоширеніших проблем, з якою доводиться зіштовхуватись учням, батькам та вчителям. Особлива форма взаємин, яка ґрунтується на дискримінації, насильстві та агресії є руйнівною силою для дитячого розвитку та гармонізації в усіх сферах життя. Як попередити конфлікти серед дітей, та чим вони відрізняються від булінгу, що робити, якщо дитина стала жертвою булінгу, дізнавалися сьогодні школярі, учні 5-х класів, Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №55 Херсонської міської ради, під час бібліотечного заходу «Дружити, а не бити. Майстерка від літературних героїв».
Під час вікторина «Що я знаю про булінг?» школярі спробували встановити різні форми булінгу за найпоширенішими ознаками, та відгадували учасників булінгу за характеристиками. На прикладі вигаданих історій про літературних героїв, спробували класифікувати конфлікти і булінгу на окремі категорії. Під час бесіди діти дізнались про основні форми прояву різних видів булінгу, зокрема і кібербулінгу, який надто розповсюджений останні роки, та отримали поради, якими мають бути основі їх кроки, якщо вони стали жертвою булінгу.
На прикладі відомих історій з життя літературних героїв, таких як Гаррі Поттер, Матильда, Огест Пуллмен та сюжетів зі світових бестселерів, школярі дізнавались про різноманітні випадки булінгу та яскраві приклади конфліктних ситуацій, які є досить повчальними. Адже одне з важливих завдань літератури для дітей-підлітків, це отримання того безцінного досвіду, якого може їм бракувати у реальному життя.
Вкотре, під час заходу, школярі підсумували, що булінг – це не просто бешкет чи пустощі у навчальному закладі, це протиправні дії та насилля, яке потребує вивчення задля того, аби зупинити цькування, а також підтримки для тих, хто наразі зазнає насильства.
Дитинство – найпрекрасніша пора у житті людини, пора розвитку, навчання, дружби, розваг, цікавих пригод і улюбленого дозвілля, і у ньому немає місця для булінгу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік