09 травня 2024

Разом ми – Європа! Історико-культурна мозаїка

9 травня всі європейці відзначають міжнародний День Європи.
І українці – теж!
Напередодні святкувань головна бібліотекарка Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки запросила учнів херсонських навчальних закладів № 53 і № 45 на просвітницький захід: «Разом ми – Європа! Історико-культурна мозаїка».
Наші користувачі довідалися про історію цього свята, про хронологію утворення Євросоюзу, про унікальність кожної країни-учасниці. Зокрема, дітям було цікаво дізнатися, чому прапор Євросоюзу синього кольору і має саме таку кількість зірочок, яка країна є найменшою, а яка найбільшою за територіями та кількістю населення тощо. Здійснили ми і віртуальну екскурсію до географічного центру Європи, який знаходиться в Україні у містечку Рахів.
Потім розповідь стосувалася процесу Європейської інтеграції нашої держави, зміст якого полягає у впровадженні європейських норм в українське законодавство. Таке впровадження має забезпечити стабільну економіку, правову державу, соціальну захищеність громадян, високий рівень життя, чисте довкілля, відчутність корупції, якість харчових продуктів.
Бути європейцем – означає сповідувати європейські цінності! Шість базових цінностей Європейського Союзу – це: повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини.
Підлітки довідалися і про практичний бік Євроінтеграції, який означає: безвізовий режим з ЄС, Центри надання адміністративних послуг, державний сервіс (додаток Дія), сучасні комфортні дороги та магістралі.
Потім ми здійснили коротку віртуальну мандрівку країнами Євросоюзу: відгадали країну за її прапором і переглянули визначні культурні та історичні пам’ятки.
Наприкінці заходу ведуча закликала присутніх пам’ятати, що вони українці, вони – європейці, а відповідно мають право на високу якість життя. Ми відділи шану нашим захисникам і захисницям, які виборють на фронті наші громадянські права і свободи та європейські цінності для всіх нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік