21 травня 2024

Історія однієї чашки. Літературне чаювання

Вже не одне століття чай зігріває серця багатьох людей на всій планеті. Це напій з багатою та цікавою історією, яка триває багато років, і корінням веде в давнину. І хто тільки з літературних героїв не пив чай у світовій літературі, роблячи цей напій по-казковому особливим? До Міжнародного дня чаю на «літературне чаювання» зібрались учні 5-х класів Херсонської гімназії №14 Херсонської міської ради, під час пізнавального заходу «Історія однієї чашки. Літературне чаювання», проведеного співробітниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
Розпочали теплу зустріч з того, що діти поділилися думками про те, з чим у них асоціюється чай, а потім перевірили свої знання у вікторині «Що ти знає цікавого про чай?». Так школярі дізналися маловідомі факти про чай, та про свято, яке присвячене цьому найпопулярнішому напою у світі. Діти віртуально мандруючи відомими чайними плантаціями світу, побували у Китаї, Індії та на острові Шрі-Ланці, дізнались про особливості чайної церемонії та як культура та віковічні традиції чаювання потрапили до Європи та Великобританії, де і здобули шалену популярність.
Далі допитливі п’ятикласники спробували вгадати, хто з літературних героїв залишив свою чашку у «Літературній кав’ярні», та дізнались у яких художніх творах описані традиційні і навіть «божевільні» чаювання. Діти з легкістю відгадували основні інгредієнти до різних видів чаю та підбирали назви найвідоміших смаколиків. А серед усіх солодощів, чи не найкраще до чаю смакуватиме цікава книга, і п’ятикласники дізнались, що цікавого можна прочитати для їх віку.
Культура споживання чаю набуває щороку популярності і у вимогливих українців, а у багатьох дітей чай асоціюється з великою родиною за столом, турботою мами, варенням бабусі, Алісою в Країні Див, щирим спілкуванням з друзями і затишним читанням, а викликає тільки приємні спогади і позитивні емоції, і хіба це не привід полюбити це чудове свято?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік