18 травня 2024

Боротися – значить жити, жити – значить боротися…

Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один із найяскравіших прикладів злочинів радянського тоталітарного режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але на відміну від інших "покараних народів", вони не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.
З нагоди 80-х роковин до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 травня) та Дня пам’яті жертв політичних репресій (19 травня) працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки провели для школярів Херсонщини тематичний захід "Геноцид кримськотатарського народу". Трагічні сторінки депортації.
Під час заходу дослідили разом з учнями 6-х та 8-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 45 ХМР та учнів 8-х класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №57 з поглибленим вивченням іноземних мов ХМР причини, передумови, особливості проведення депортації та її страшні наслідки для кримськотатарського народу.
З’ясували суть понять "геноцид", "депортація", "спецпоселення", "репресії" та інші. Діти та педагоги особливо проникнулися спогадами очевидців, яким вдалося вижити після тих жахливих подій. Їх вразила особлива жорстокість, солдатів, офіцерів та оперативників НКВС, Народного комісаріату, яка супроводжувалась застосуванням насильства.
Відслідкували разом з учнями напрямки депортації кримськотатарського населення, розподіл усіх осіб по регіонах та подальшу долю спецпереселенців. Проаналізували подальші наслідки депортації.
Для поглиблення знань з даної теми учням було запропоновано декілька документальних і художніх фільмів, зокрема: "1944. Крим. Депортація", "Хайтарма", "Чужа молитва", "Мустафа" та інші, а також було запропоновано підбірку тематичної літератури. 
На завершення заходу вшанували всіх загиблих під час депортації та подальших її наслідків хвилиною мовчання.
Депортація кримськотатарського народу комуністичним тоталітарним режимом була кульмінацією російської колоніальної політики, направленої на детатаризацію Криму. Під час бойових дій, поки чоловіки були на фронті, радянська влада підступно вигнала дітей, жінок та літніх людей з власних домівок та відправила їх у вигнання. Для багатьох той шлях став останнім. Депортація призвела до значних людських втрат. За оцінками різних дослідників від 20 до 46% депортованих осіб померли від голоду, хвороб та виснаження протягом перших років після переселення. Багато хто загинув під час самої депортації через нестерпні умови перевезення в товарних вагонах.
Пам’ять про депортацію кримськотатарського населення нагадує нам про необхідність захисту прав усіх людей на землі та запобігання подібним трагедіям у майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік