10 травня 2024

Розмова про книжки і перемоги з Ольгою Купріян

10 травня в рамках бібліотечного проєкту «Зустрічі без прощань» відбулася «Розмова про книжки і перемоги» із сучасною дитячою письменницею Ольгою Купріян.
На зустріч із Ольгою Купріян ми запросили учнів 5-х і 6-х класів Херсонського навчально-виховного комплексу № 15, Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №52 і Школи гуманітарної праці.
Наша віртуальна розмова точилася довкола життєвих і літературних перемог письменниці: про дитячі і шкільні роки, літературні вершини та інші здобутки. Крім того, школярі довідалися, що пані Ольга не лише пише книжки, але і є методисткою Лабораторії дитячого читання «Мала академія наук України», редакторкою сайту «BaraBooka. Простір української дитячої книги», а ще активно працює з дітьми, підлітками й дорослими у сфері неформальної літературної освіти як лекторка й ведуча практикумів у межах курсів Litosvita та «Наука БараБуки».
Дізнатися детальніше про книги Ольги Купріян для молодших школярів нам допомогла літературна гра «Терапія казкою. Книги Ольги Купріян для найменших», в рамках якої ми читали описи книг та з’єднували їх із зображенням обкладинки.
Розповідь про одну із перемог - створення школяркою Олею шкільної стінгазети – виявила витоки гумористичної і водночас життєво достовірної прози письменниці. На запитання «Що вас надихає писати для підлітків?» гостя відповіла, що це її читачі!
Як експертка дитячого читання, яка щороку читає десятки дитячих книг і допомагає обирати серед них «Топ Барабуки», пані Ольга поділилася із нами п’ятіркою книг, рекомендованих нею для підліткового читання. Це:
1. Настя Музиченко. «Загублені в таборі».
2. Галина Ткачук «Зврк».
3. Мар’яна Стефак «Ключ Горгона».
4. Сашко Дерманський «Чудове Чудовисько».
5. Віталіна Макарик «Кеди в небі».
Як досвідчена викладачка літературних курсів Ольга Купріян дала 3 поради юним письменникам, присутнім на заході:
1. Влаштовувати собі регулярні читацькі челенджі.
2. Записувати до блокноту ідеї, сценки, жарти, діалоги.
3. І обов’язково - ПИСАТИ!
Під час інтерактиву «Вільний мікрофон» діти залюбки ставили питання: як виглядає письмовий стіл письменниці, як організовано її творчий процес, де можна почитати її книги, як видати власну книгу тощо.
Наостанок письменниця і читачі обмінялися взаємними побажаннями: Ольга Купріян порадила дітям жити настільки цікавим змістовним життям, щоб потім було про що написати у книзі, а школярі – авторці – продовжувати творити і писати цікаві книжки!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік