11 жовтня 2024

Козацька абетка: слова, що творили історію. Лексичні сходинки

Ознайомити дітей з мовною спадщиною українського козацтва, сформувати любов до рідної мови та історії через активну взаємодію з мовними символами та козацькими традиціями – саме такою була мета зустрічі, що відбулася в рамках проєкту «Плюсуй українську», організованого працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки для юних відвідувачів дитячого простору UNIСEF на тему «Козацька мова: слова, що творили історію», який відкрив перед ними багатство козацької лексики та традицій.
Під час заходу діти ознайомилися з козацькою абеткою, що була представлена у формі віршів на окремі літери — К, Ч, Ж. Завдяки таким віршам, юні читачі не лише вивчили нові для них слова, але й дізналися про їхнє історичне значення, оскільки ці слова активно вживалися за часів козацтва. Особливу увагу приділили таким словам, як «Козак», «Жупан», «Чайка» — вони стали основою для занурення в історію, що творила українську ідентичність.
Щоб закріпити здобуті знання та підвищити інтерес до теми, були проведені низку ігор, які перетворили навчання на захопливу гру. Так, під час вправи «Лабіринт» діти мали змогу, допомагаючи вигаданому козаку пройти через лабіринт літери К. Графомоторична вправа «Прикрасимо жупан козака» дозволила учасникам творчо підійти до теми, розвиваючи дрібну моторику та увагу.
Рухливі ігри, такі як «Підтягни не загуби» та «Буквена увага», додали козацького колориту до заходу та сприяли розвитку спритності, координації й уваги. Завдяки їм маленькі українці мали змогу відчути дух козацьких звичаїв, коли фізична підготовка й уважність були ключовими елементами виживання та перемог.
Проєкт «Плюсуй українську» вкотре довів, що через гру і творчий підхід можна захоплювати дітей мовою, історією та культурою рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік