23 жовтня 2024

Мовні таємниці з книжкової полиці

Наша солов’їна, мелодійна, калинова мова багата на історію та традиції, а її краса, крилатість і співучість вражають кожного, хто до неї «торкається». Ті, хто вивчають мову, не тільки розширюють свої знання, а й приєднуються до великої культурної спадщини, стають частиною національної спільноти, яка цінує і оберігає свої корені. Сьогодні дуже важливо розуміти, що вивчення і правильне користування мовою – це обов’язок кожного громадянина. Це можливість пізнати світ у всій його багатогранності через призму слів, зворотів та образів.
Для того, щоб навчити малюків відкривати нові горизонти, розуміти літературу, мистецтво, філософію, а також здобувати знання про те, як мислить український народ, як він бачить цей світ, як його відчуває та як правильно промовляє, Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки запустила проєкт «Плюсуй українську!» - бібліотечна мовна прокачка, головною метою якого стала мотивація дітей та їх батьків до переходу на українську мову, підтримка тих, хто робить перші кроки в її освоєнні, покращення мовних навичок, котрий стартував у березні 2024 року.
Протягом восьми місяців відвідувачі Дитячих точок «Спільно» UNICEF Херсон та Дитячих просторів UNICEF Херсон підвищували рівень грамотності, розширювали діапазон вживання українських фраз, вчилися правильно ставити наголос, вимовляти слова іншомовного походження, знайомилися із представниками української сучасної дитячої літератури.
Підведення підсумків проєкту відбулося в унікальній формі, в жанрі детективного розслідування, під час якого і малюки і дорослі, долаючи різноманітні перешкоди, розшукували загублені літери, складали правильно переплутані речення в тексті, малювали нові образи казкових герої та вигадували міні-твори, нападали на сліди письменників та створювали разом, свого роду, дитячий банер – Нас Єднає Мова!
Виходячи з цього, вивчати та удосконалювати рідну мову разом з Херсонською обласною бібліотекою для дітей імені Дніпрової Чайки дуже легко, просто, весело, хоча й надзвичайно відповідально, бо не тільки бібліотека, але й кожен з нас повинен зробити свій внесок у розвиток і підтримку української мови. Потрібно лише почати з простого – спілкуватися українською у побуті, використовувати її на роботі, популяризувати через соціальні мережі. Нехай наша мова лунає скрізь – на вулицях міст і сіл, в школах і університетах, в кафе і на стадіонах. Нехай кожне слово звучить як мелодія, що надихає, об’єднує і зміцнює нашу націю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік