12 жовтня 2024

Херсонщина козацька. Історико-патріотичні пазли

Досліджувати рідний край завжди цікаво і пізнавально! А особливо восени, коли вся природа теплотою барв сприяє мандрівкам, навіть якщо вони віртуальні.
У перший тиждень жовтня головна бібліотекарка читальної зали провела серію заходів, яка була присвячена темі козацтва на Херсонщині. Їхніми учасниками стали учні 4-6-х класів Антонівської ЗОШ №18 та учні 6-х класів Херсонського ліцею №6 Херсонської міської ради.
Мандруючи із бібліотекарем-гідом різними локаціями рідного краю, школярі в ігровій формі довідалися про історію козацтва на Херсонщині. Спочатку діти побували в селі Тягинка – на місці першої битви козаків 532 роки тому. Саме на цих землях відбулася зафіксована в історичних джерелах перша битва козаків, і хранителем пам’яті героїв минулого тепер є величезна статуя Архангела Михаїла.
Далі наш шлях пролягав на Кам’янську та Олешківську Січ, які заснував «останній лицар Запорожжя» отаман Кость Гордієнко. Школярі вклонилися пам’ятнику отамана та козацьким хрестам, почули спів «олешківського дзвону», здивувалися дипломатичній мудрості «оборонця Запорозьких Вольностей» та помилувалися мальовничими краєвидами.
Четверта зупинка – Херсонська фортеця. Що цікаво, вона починалася з укріплення Олександр Шанц, форпосту козаків, який існував з XV століття як рубіж від Османської імперії і захищав Україну від набігів, і в перші роки охороняти новозбудовану фортецю було доручено саме козакам.
Завершився захід серією вікторин: «Що вміли козаки», «Кого приймали в козаки на Січі» і «Як жили українські козаки?».
Завдяки віртуальній екскурсії місцями козацької слави діти переконалися у тому, що херсонський край здавна був краєм козацьким, а отже, українським.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік