21 жовтня 2024

Нестор Літописець vs чат GPT. Лінгвістичний турнір крізь тисячоліття

Наближається День української писемності та мови, у який ми вшановуємо пам'ять преподобного Нестора Літописця – письменника і першого історика Київської Русі, мислителя і вченого. З його ім'ям  тісно пов’язано початок писемної мови нашого народу. А ще у цей день ми віддаємо шану нашій українській мові, яка є  нашою історичною пам’яттю і нашою душею, бо саме мова всебічно відображає наше життя, звичаї і світоглядні цінності.
Для учнів 6-7-х класів Херсонського ліцею № 52 "Перспектива" головна бібліотекарка читальної зали провела тематичний захід: «Нестор Літописець vs чат GPT. Лінгвістичний турнір крізь тисячоліття», під час якого школярі занурились у історію писемності та мовознавчих досліджень.
Захід відбувся в ігровому інтерактивному форматі: на час уроку між собою зустрілися і провели для школярів мовознавчий батл відомий творець слов'янської писемності, який жив у ХІ столітті і фіксував, «Звідки пішла Руська земля і хто в ній найперший почав княжити», та штучний інтелект XXI ст., якому завдяки сучасним технологіям миттєво доступні знання зі всього світу.
Кожний з віртуальних опонентів «захищав» перед підлітками власний спосіб пізнання світу і передачу знань. Нестор Літописець був апологетом об'ємних паперових книг і письма від руки, а чат GPT наполягав на вимогах сучасного стрімкого життя - текст має бути і написаний, і сприйнятий швидко.
Врешті-решт, супротивники зійшлися на тому, що кожен читач має сам вирішувати, як йому писати і читати, а також запропонували дітям перевірити свої знання з української мови за допомогою мовознавчої вікторини, яка складалася з таких раундів: «Історичний», «Стиль твору», «Архаїзми і неологізми», «Слова та фрази, які змінила вiйнa», «Хто кращий автор?».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік