24 жовтня 2024

Готуємо українською. Мовознавча кухня

Кожного року, українська спільнота відзначає велике свято — День української писемності і мови, що яскраво засвідчує багатолітній тернистий шлях рідного слова і його визначних захисників. Для учнів 6-х класів Херсонської загальноосвітньої школи № 50 імені Романа Набєгова Херсонської міської ради, учнів 7-8 класів Херсонського багатопрофільного ліцею №20 Херсонської міської ради та учнів 9-х класів Херсонського Таврійського ліцею Херсонської міської ради, співробітниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, був проведений пізнавальний захід «Готуємо української. Мовознавча кухня».
Спершу, здобувачі освіти, дізнались про історію свята та про відомі традиції, що єднають українців, а потім у вікторині «УкраЇнська унікальна» перевірили цікаві факти про українську мову та спростували фейки. Що ж спільного між кулінарією та мовознавством, спробували дослідити юні мовознавці, зробивши порівняльну характеристику основних функцій та понять цих не схожих, на перший погляд, явищ. 
Розгадавши анаграми, учасники заходу дізнались про приладдя, яке допоможе вдосконалювати знання з мови. Далі спробували підібрати значення відомим прислів’ям та приказкам про їжу, та міркували, що є шкідливим для правильного та красивого мовлення, подібно фаст-фуду. Суржик, кальки, неправильний наголос, русизми і багато всього іншого «забруднюють» мову людини. То ж, як з цим боротися, та як запам’ятовувати швидкі правила українського правопису, учасники заходу дізнались з інтерактивних порад. Згадали під час бесіди і відомих мовознавців, яким ми завдячуємо  збереження, дослідження. розвиток та «порятунок» української мови.

На останок зустрічі, школярі завітали до кав’ярні, та не простої, а мовознавчої, де діють нові правила правопису. А ще, звичайно, дізнались про книги та застосунки, які допоможуть самостійно, дегко і цікаво, вдосконалювати українську мову.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік