04 жовтня 2024

Що я скажу солдату Перемоги

1 жовтня, у свято Покрови, українці святкували одночасно День захисників і захисниць України та День українського козацтва. Раніше потрійне свято відзначали 14 жовтня, але, у зв’язку з реформою церковного календаря, у 2023 році його перенесли на 1 жовтня.
Це свято головна бібліотекарка читальної зали відзначала разом із херсонськими школярами – учнями 8-х і 9-х класів загальноосвітніх шкіл № 45 і №50 імені Романа Набєгова та Таврійського ліцею – серією заходів, які були присвячені розповіді про наших мужніх захисників і захисниць. Вони мали щемку і зворушливу назву «Що я скажу солдату Перемоги» і проводилися у форматі челенджу читацької творчості.
Перша половина заходів була присвячена розповіді про склад і види Збройних сил України та особливості кожного підрозділу. Підлітки довідалися, що в складі ЗСУ служать такі види Збройних сил, як Сухопутні війська, Повітряні сили, Військово-морські сили, Десантно-штурмові війська, Війська зв'язку та кібербезпеки, Сили спеціальних операцій, Сили територіальної оборони та інші.
Також увагу ми приділили особливому духовному служінню капеланів та місцю українських жінок у сучасній армії.
Своєрідним відео- та музичним обрамленням до заходів послужили відеокліпи на пісні Світлани Тарабарової «Повертайся живим» та Океану Ельзи «Я їду додому» (new version), в яких через пісню розповідалися історії захисника і захисниці нашої Батьківщини.
Друга половина заходу була присвячена дитячій творчості – разом з підлітками ми писали листівки вдячності і привітань і складали їх у віртуальну «Банку побажань захисникам і захисницям». Скільки теплих і зворушливих слів було вимовлено на подяку нашим славним силам ЗСУ! І найчастіше звучали такі: «Дякуємо вам за те, що наближаєте мир», «Сили вам і мужності дійти до Перемоги» і «Повертайтесь до рідних, додому», «Повертайтесь живими».
Висловивши подяку захисникам і захисницям, підлітки дозволили собі помріяти про майбутнє після переможного миру. Ми розмірковували про те, кого обіймемо після довгої розлуки, в яке місто (звісно, що до Херсону!) поїдемо, кому подякуємо за мир і за підтримку та які здійснимо мрії.
Кожна зустріч була щемкою і зворушливою. Ми були сповнені вдячності нашим славним воїнам та надією на переможний мир.
Дякуємо вам, дорогі наші захисники і захисниці. Зі святом! Як сказав наш Президент під час церемонії вручення державних нагород, «Вічна слава тим, хто боронить українське небо, землю і моря, вічна пам’ять тим, хто захистив Україну ціною власного життя».

Козацькі таємниці

На честь Дня захисників і захисниць України, Дня українського козацтва та свята Покрови Пресвятої Богородиці для учнів 6-8 класів Херсонських загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 12 та № 55 було проведено онлайн-захід, а для юних херсонців із дитячого простору UNICEF — офлайн-зустріч. Захід організували фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. Учасникам було запропоновано захопливу медіа-гру під назвою «Козацькі таємниці». Подія викликала яскраві емоції, зацікавила цікавими завданнями та значущими історичними моментами, об'єднавши дітей у пізнанні героїзму та традицій українського народу.
Бібліотекарі підкреслили важливість цього дня для української історії та сучасного суспільства, поєднуючи в межах заходу теми мужності, відваги та духовної сили, що є символами українського козацтва та військових сьогодення. Головною метою було не лише ознайомити школярів із важливими історичними фактами, але й розвинути в них почуття патріотизму, відповідальності та поваги до захисників України.

Під час заходу школярі мали змогу дізнатися більше про українських козаків — наших предків, які впродовж століть боролися за свободу рідної землі. Діти переглянули відео «Цікаві факти про козаків». Особливий акцент було зроблено на паралелі між мужністю козаків та відвагою сучасних захисників України, які щодня ризикують своїм життям, щоб забезпечити незалежність та мир для всієї країни.
Окрім історичних розповідей, учні активно брали участь у різноманітних завданнях. Одним із таких було обговорення якостей, що роблять захисників України незламними. Діти висловлювали свої думки про те, що не лише військова сила, але й моральні якості, такі як відвага, рішучість і самопожертва, є ключовими рисами справжніх героїв.
Інтерактивна частина гри включала захопливі завдання, які допомагали учням глибше зрозуміти, що кожен може бути захисником своєї країни, незалежно від професії. У філворді діти знаходили назви різних професій, які прямо або опосередковано сприяють захисту України: військові, волонтери, вчителі, лікарі, журналісти та інші. Школярі відзначили, що захисниками можуть бути не лише солдати, а й усі, хто робить свій внесок у зміцнення країни.
Учасники розв’язували ребуси та кросворди, пов’язані з козацтвом, і дізнавалися більше про життя та звичаї козаків. Гра «Козацький виклик: Так чи Ні?» дала можливість школярам перевірити свої знання про козацьку історію, тоді як завдання зі складання сенканів про захисників України та козаків допомогли розвинути уяву та творчі навички учнів.
Кульмінацією заходу стало спільне побажання вдячності захисникам України. Ці щирі слова стали символом того, що молоде покоління усвідомлює важливість захисту незалежності й готове підтримати тих, хто стоїть на сторожі нашого майбутнього.
Медіа-гра «Козацькі таємниці» не лише розширила знання учнів про історію України, але й сприяла формуванню в них почуття відповідальності та гордості за свою країну. Захід залишив незабутні враження та дав можливість кожному відчути себе частиною великої історії героїзму та боротьби за свободу.

03 жовтня 2024

Віртуальна мандрівка бібліотекою

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, бібліотекар Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки організувала святковий захід для маленьких жителів селища Інженерне.
Родзинкою заходу стала онлайн-екскурсія бібліотекою, яка дозволила дітям віртуально побачити книжкові зали та познайомитися з ресурсами книгозбірні. Діти дізналися про різноманітні книги та журнали, які є у бібліотеці. Бібліотекар розповіла про видання для розвитку фантазії та пізнання світу, залучивши дітей до обговорення улюблених книг.
Вже традиційно бібліотекар провела майстер-клас з виготовлення закладок для улюбленої книги. Діти робили закладки для підручників та своїх улюблених книг. Працювали в техніці орігамі. Закладки-орігамі з паперу – це легко і швидко. Древнє китайське мистецтво орігамі має сотні тисяч прихильників у світі, а для дитини таке заняття не тільки захоплення, але й можливість проявити свій творчий потенціал, талант, уяву.  Просте орігамі не потребує багато часу, проте доставить багато задоволення дітям і дорослим.
Ці яскраві закладки стали символом пам’яті про цей святковий день та натхненням до подальшого читання. Захід не лише відкрив дітям світ бібліотеки, а й сприяв популяризації читання, творчого розвитку та взаємодії з культурною спадщиною.

02 жовтня 2024

Для сучасних малюків про славетних козаків

День захисника України та День українського козацтва – це два важливі державні свята, які символізують силу, мужність, хоробрість, героїзм та патріотизм українського народу. Вони є не лише національними, але й глибоко духовними, адже збігаються з християнським святом Покрови Пресвятої Богородиці, яке традиційно вшановувалося ще з козацької доби.
В рамках проєкту «Плюсуй українську!» Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки очолила «славетний похід» та провела своїх користувачів до літературно-історичної піраміди задля пізнання української історії та сучасності.
Патріотична експедиція розпочалася із довідкового бюро, інформація якого дала можливість малюкам зрозуміти поняття та значення слів «козак» та «захисник». Прослухавши невеличку легенду про козаків, діти почули нові слова та їх тлумачення – Запорізька Січ, курінь, майдан, отаман, гетьман та інші.
Як справжні козаки, присутні будували фортеці, підбирали ключи до замків, демонстрували свою увагу, влучність, сміливість, швидкість та спритність, тим самим доводячи, що всі ми, не дивлячись на час, насправді козацького роду, а під час гри на швидкість майже кожен відчув себе гетьманом, тримаючи булаву у руках.
Тож, сьогоднішній день – це не просто свята та дата в календарі, це час і можливість навчити маленьких патріотів повазі до тих, хто творив нашу історію в минулому, хто захищає нашу країну зараз, пояснити – що означає бути мужнім і відданим своїй батьківщині, що захист країни – це не тільки обов’язок солдатів, а й відповідальність кожного.

Сімейна упаковка. Виставка-реклама для родинного читання

Осінь – час, який зближує родини. Літні канікули, відпустки – закінчилися. І ось вже вся родина разом збирається в сімейному колі. Тож в нас з’являється більше часу для спілкування та читання. Саме книга та читання зближують членів родини, допомагають їм краще пізнати один одного та обмінятися враженнями та життєвим досвідом. І це можливо!

Де б ти не був, саме книги розширюють наше розуміння світу і допомагають нам розкрити та обговорити важливі теми разом зі своїми близькими. Разом прочитана книга зближує дітей і батьків більше, ніж будь-які педагогічні методики і виховні бесіди. А в наш час бібліотерапія стала одним із простих і доступних способів зміцнити ментальне здоров’я українців. Наша книгозбірня зібрала для вас добірку книг, які стануть відмінним вибором для сімейного дозвілля та спільного читання й обговорення. А ще вони подарують гарний настрій та корисні знання і юним, і дорослим. Ці книги допоможуть вам пізнати географію світу та його історію, у цікавій формі вивчити біографії відомих українців і взяти від них «уроки життя», вони дають рекомендації, як опанувати фінансову грамотність та корисні звички, стати володарем своїх емоцій та поринути у світ наукових експериментів. Також ми підготували для батьків чек-лист «Як надихнути дитину читати книжки», в якому даємо ефективні поради, як залучити дітей до читання. Гортайте слайди, обирайте книги та читайте!

Гарного вам книжкового відпочинку!

01 жовтня 2024

Як козаки Україну боронили. Ерудит-змагання джур

Українське козацтво - одна з найвизначніших сторінок в історії нашої України, а козаки завжди були та є символом мужніх воїнів-захисників. Їх боялися, але ними захоплювалися і поважали в усьому світі. У важкі часи, козаки стали на захист прав і свобод, обороняючи віру, землю та народ. Взірець мужності та патріотизму, українське козацтво, і сьогодні захоплює своїм військовим устроєм, унікальними традиціями та звичаями, а також секретами побуту та культури.
До Дня українського козацтва для здобувачів освіти, учнів 6-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 44 Херсонської міської ради та учнів 5-6 класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 36 Херсонської міської ради, працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, було проведено захід: «Як козаки Україну боронили. Ерудит-змагання джур».
Спочатку заходу, школярі познайомились із добіркою унікальних фактів про захоплюючий світ козацтва, історією виникнення перших куренів та основними звичаями Запорозької Січі, які дивують і сьогодні. Дізнались, хто такі джури та яку місію вони виконували на Січі. Однією з важливих переваг козаків, окрім сили, зброї та неперевершеної бойової майстерності були завжди хитрість, кмітливість і гострий розум, тому юні нащадки козацького роду мали змогу сьогодні пограти та перевірити свої знання з теми козацтва.
У форматі інтерактивної гри-ходилки пройшли ерудит-змагання. Школярі ділились на команди з такими сучасними назвами як «Військові вовки», «бойові гуси», «котики-патріотики» та «незламні єноти» та випадковим чином відповідали на питання. Питання з різним ступенів складності, з варіантами відповіді і без, стосувалися козацького устрою, традицій, відомих постатей та оригінальних явищ у культурі та побуті козаків. 
Окрема рубрика була присвячена і літературі, сьогодні чимало сучасних книг написані для дітей і підлітків, возвеличують українське козацтво, як явище надзвичайно цікаве та важливе в історії нашої держави. 
На завершення заходу, здобувачі освіти провели аналогію козаків із ЗСУ, адже сучасні захисники і захисниці із ЗСУ, що боронять нашу Україну у цей непростий час, демонструють усьому світу неабияку силу і мужність, як в свій час робили козаки, адже виборюють основні права та прагнення народу, волю та незалежність.

Від козаків до сучасних героїв

Щорічно 1 жовтня в Україні відзначають одразу кілька важливих свят, що символізують єдність героїзму, відваги та духовної підтримки. З цієї нагоди Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки організувала патріотичну годину, на яку запросили учнів 1-5 класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №12 з поглибленим вивченням французької мови та учнів 4 класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №55. з метою вшанування героїчної спадщини українських козаків, які століттями боронили нашу землю, та сучасних захисників та захисниць, що продовжують цю благородну справу.
Під час патріотичної години діти мали можливість дізнатися більше про історію українського козацтва, його роль у боротьбі за свободу і незалежність, а також про те, як сучасні воїни захищають нашу державу на передовій.
Захід був наповнений історіями та інтерактивними вправами: «Код мужності», «Козацька вікторина», «Козацькі обереги», що допомогли школярам глибше усвідомити важливість мужності, відваги та самопожертви для захисту України. Особливу увагу було приділено тому, як історія козацтва відображається в сьогоденні, адже принципи свободи та честі, які пропагували козаки, живуть і сьогодні в серцях наших військових.
Діти ознайомилися з літературою незламності, яка допомогла їм краще розуміти боротьбу за свободу, відображену в історії та сучасних подіях, взяли участь у творчих завданнях, таких як «Відтвори вірш», Сенкан «П’ять рядків сили», «З’єднай слова, відчуй силу». Через ці завдання вони мали можливість виразити свої думки про героїв, які щоденно захищають Україну.
Ці патріотичні уроки мають величезне значення для виховання нового покоління, адже вони формують в дітях не лише знання про історію, але й відповідальність за майбутнє своєї країни. Вони вчать цінувати мир і свободу, за які боролися і продовжують боротися наші герої.

Лицарі Таврійського краю

1 жовтня в Україні традиційно відзначають День захисників і захисниць України, а також День українського козацтва. З нагоди цього свята Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки організувала інтелектуальний краєзнавчий турнір «Лицарі Таврійського краю» для маленьких жителів селища Інженерне.
Діти мали можливість дізнатися більше про славну історію козаків, їхні традиції та звичаї. Учасники відповідали на запитання вікторини, розгадували загадки про козацький побут та історичні події, пов'язані з нашим регіоном.
Захід створив атмосферу дружби і єдності, наголосивши на важливості вивчення та збереження нашої історичної спадщини. Маленькі мешканці селища Інженерне з цікавістю та ентузіазмом брали участь у кожному конкурсі.
Інтелектуально-розважальна гра «Лицарі Таврійського краю» залишила незабутні враження у дітей, заохотивши їх до подальшого вивчення історії рідного краю та героїчного козацького минулого.

Таємниці Королівства книг. Читацький квест до Всеукраїнського дня бібліотек

До Всеукраїнського дня бібліотек, на захід, присвячений дивовижному світу бібліотек, «Таємниці Королівства Книг. Читацький квест», завітали учні 1-9 класів Червономаяцького закладу повної загальної середньої освіти Новорайської сільської ради Бериславського району Херсонської області. У компанїї працівників Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, школярі здійснили віртуальну мандрівку бібліотечним світом та перевірили свої знання з літератури.
Виявляється, що сьогодні ми багато знаємо про сучасні бібліотеки, а у минулому, Королівства книг приховували у собі чимало таємниць. Але для тих, хто багато читає, розкрити їх завжди під силу. Раніше дорогоцінні книги приковували до полиць ланцюгами, аби їх не поцупили охочі, а сьогодні можна безкоштовно взяти на вулиці у міні бібліотечках будь-яку книжку. Раніше важко було потрапити до бібліотеки простій людині, сьогодні, сидячи вдома, ми можемо мандрувати бібліотеками світу і дивуватись їх креативним дизайном.
Під час заходу школярі завітали до найвідоміших бібліотек світу і дізнались про родзинки кожної з них та сучасні послуги. Помандрували кращими бібліотеками і України та завітали до дитячих книгозбірень.
Школярі розшифрували закодовані назви книг за допомогою емодзі, міркували про користь читання та обирали відомих літературних героїв, які відображають їх настрій. А ще розгадували ребуси, присвячені книзі та її будові та складали відомі прислів’я, які багато років є свідченням того, що книги і ті знання, що ми отримуємо від читання, дійсно є багатством.
Виконавши усі завдання читацького квесту, бібліотечний світ сьогодні став трохи ближчим для дітей, хоча попереду чекає чимало ще читацких звершень та літературних відкриттів. Тож в добру путь, дорогі читачі!