26 квітня 2024

Екологічна розвідка у «Зону відчуження»

Чорнобиль – не просто сумна сторінка чи спомин в історії цілого людства, це одна з найстрашніших техногенних катастроф в історії людства, яка вплинула на весь світ, але особливо – на Україну, і вже 38 років є тривожною пересторогою, що сповіщає нам, якою згубною може бути діяльність людини, що нехтує найвищим даром – життям.
До 38-х роковин Чорнобильської трагедії та до Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, екологічну розвідку-онлайн у «Зону відчуження» здійснили старшокласники ЗЗСО міста Херсона. Так учасниками тематичного заходу, проведеного працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, стали старшокласники, учні 9 ХО класу Херсонського Таврійського ліцею Херсонської міської ради, учні 9-А класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова Херсонської міської ради та учні 8-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №44 Херсонської міської ради.
Спочатку заходу діти дізнались причини трагедії та найбільші зони ураження в Україні та в усьому світі, обговорювали наслідки, які так довго приховувала радянська влада, та про велику кількість потерпілих серед цивільних, пожежників, військових, медиків та всіх ліквідаторів, які ризикуючи власним життям, боролися з наслідками аварії. Потім школярі перевірили, отримані раніше, знання у вікторині "Чорнобиль не має минулого часу".
Віртуальна подорож-розвідка у «Зону відчуження» була таємничою та інтригуючою. Школярі дізнались про найвідоміші об’єкти, які ваблять сотні тисяч туристів з усього світу, побачили світлини з міста-привида, моторошні кадри з життя, яке раптово зупинилося, могильник техніки і парк атракціонів, які є німими свідками трагедії. Довкола Чорнобиля існує чимало вигадок та фейків які, звісно, важливо розвінчувати, тому у пригоді старшокласникам звичайно стане добірка рекомендаційної літератури та фільмів на цю тему.
Подія, яка невідворотно змінила хід історії і наслідки якої ми усі відчуваємо досі, безумовно вплинула на екологічний стан. Школярі дізнались про те, що аварія на ЧАЕС стала причиною забруднення радіацією мільйонів гектарів лісів, водойм і земель, під час заходу розглянули і фауну Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, яка самовідновлюється, даруючу надію для всього людства.
Виховні заходи, присвячені Дню пам’яті Чорнобильської трагедії, мають на меті не залякувати школярів, а вчити робити висновки та не допускати такого у майбутньому. Досвід минулого є гарним прикладом того, як інформація і знання може врятувати життя.
Нехай жертва героїв, що віддали свої здоров’я і життя заради ліквідації страшних наслідків аварії та заради нашого майбутнього, не буде марною. Пам’ятаємо силу й відданість людей, які рятували життя у 1986 році. Цінуємо кожного, хто допомагає захищати життя зараз.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік