26 квітня 2024

Роковини трагедії на ЧАЕС

26 квітня - трагічна дата в історії нашої країни, адже 38 років тому саме цього дня відбулася "Найбільша техногенна катастрофа людства" - аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Тож сьогодні упродовж дня учні херсонських шкіл долучилися до однойменного марафону пам’яті, організованого працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
Учні 7-А, 7-Б і 7-В класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 54 з поглибленим вивченням іспанської та інших іноземних мов ХМР, учні 7-А, 7-Б, 7-В і 7-Г класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №52 з поглибленим вивченням української мови ХМР та учні 6-х, 7-х і 8-х класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №57 з поглибленим вивченням іноземних мов ХМР занурились у ретроспективу тих трагічних подій. Діти разом із бібліотекарем переглянули документальні відеосюжети, проаналізували причини трагедії, з’ясували суть понять радіація, опромінення, променева хвороба, радіаційне забруднення та ін. 

Учні дізналися про специфіку ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та трагічні наслідки катастрофи серед яких:
  • радіаційне забруднення великих територій навколо ЧАЕС (30 км. зона, "зона відчуження");
  • близько 4 млн населення України було опромінено;
  • тисячі людей були евакуйовані, або вимушені залишити свої домівки;
  • викид радіації поширився на значну територію Європи, викликавши страх і паніку серед населення.
Для узагальнення і закріплення матеріалу пограли з учнями в тематичні ігри "Кроки безпеки при аварії на хімічному підприємстві", "Чорнобильська аварія у цифрах і фактах" та інших.
На завершення заходу переглянули підбірку тематичної літератури та вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.
Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх добровольців – пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність, високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік