23 квітня 2024

На захисті авторського права

23 квітня – свято авторів, видавців, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто причетний до книговидання і популяризації читання. У Всесвітній день книги та авторського права головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки для учнів 7-9-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 53 Херсонської міської ради провела тренінг «На захисті авторського права. Юридична академія супергероїв».
Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Він покликаний привернути уваги до писемного слова, до питань авторського права та захисту інтелектуальної власності, адже написати та видати книгу (або створити інший мистецький твір) – це творчий процес, який потребує від автора чимало часу та зусиль.
Мета тренінгу – навчити дітей бережливому ставленню до інтелектуальних продуктів та донести до них важливість дотримуватись авторського права у повсякденному житті.
Помічниками бібліотекарки на час заходу стали супергерої Людина-копірайт і його помічниця Тома, які допомогли розповісти про положення Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 р. і про міжнародне законодавство у цій сфері.
Підлітки дізналися про те, що таке інтелектуальна власність, яку людину чи групу людей слід вважати автором, про строк дії авторського права, про суміжні права, і про те, якими символами позначають ті чи інші види інтелектуальної власності тощо.
Практична частина тренінгу містила серію завдань, під час яких школярі не заплутали в лабіринтах авторського права, а допомогли вирішити складні справи і відстояти законні права сучасних авторів: письменників, художників, музикантів, видавців, науковців, програмістів та інших людей культури та науки.
На завершення заходу ведуча побажала присутнім поважати права авторів, дотримуватись їх при користуванні мистецькими і технологічними продуктами та розповсюджувати цінні знання серед своїх знайомих та однолітків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік