13 квітня 2024

Українці у космосі: Галерея слави у книжках

12 квітня 2024 року ми святкуємо календарну дату, яка має одночасно три назви: Всесвітній день авіації та космонавтики, Міжнародний день польоту людини в космос і День працівників ракетно-космічної галузі в Україні.
Цього дня на захід «Українці у космосі: Галерея слави у книжках» завітали восьмикласники із ЗЗСО № 50. Разом ми склали галерею слави українцям, які побували у космосі або долучилися до розбудови ракетно-космічної галузі. І досліджували ми життя видатних українців крізь призму книг, написаних ними самими чи про них.
Спершу ми відправилися на віртуальну екскурсію до Музею космонавтики в Києві, який розташований у приміщенні Київського планетарію.
А далі ми дослідили життя і діяльність учених і винахідників, українців за народженням чи за походженням. Про киянина, який винайшов гелікоптер, Ігоря Сікорського розповіла нам однойменна книга із серії «Видатні українці: Люди, які творили історію».
Потім ми довідалися, що Микола Кибальчич був першим, хто запропонував використати ракети для польоту людини у космос, Костянтин Ціолковський спроектував ракету з реактивним двигуном, що Сергій Корольов - основоположник практичної космонавтики – виготовив ракету, яка і вивела 12 квітня 1961 року у космос першу людину планети. Цікавим було дізнатися, що розрахунки траєкторії польоту до Місяця, які зробив Юрій Кондратюк, були використані NASA у програмі «Аполон».
Особливий інтерес школярів викликали історії про українців у космосі. Перший українець на орбіті – Павло Попович пройшов відбір із 3500 кандидатів і після підготовки увійшов у четвірку космонавтів, які склали всі іспити на відмінно і були допущені до польоту.
Віталій Жолобов, уродженець Херсонщини, був космічним бортінженером. А Леонід Каденюк був 10 річним хлопчиком, який почув по радіо про політ першої людини у космос, саме того дня в нього і з’явилася велика «космічна» мрія, над втіленням якої він успішно і наполегливо працював цілих 35 років, перші ніж здійснив політ! Він взяв із собою на орбітальну станцію герб і прапор України, а також першим заспівав у космосі український гімн. З 19 листопада до 5 грудня 1997 він працював над здійсненням експериментів над рослинами у космосі, а після свого повернення на Землю написав книгу «Місія – космос».
Усього на сьогоднішній день у космосі побувало 3 українки і 17 українців. І це тільки початок.
Наприкінці зустрічі ми зібрали всі розглянуті книжки на віртуальну книжкову поличку та перевірили отримані знання за допомогою вікторини.
Під час заходу ми переконалися, що Україна – космічна держава з багатою історією та величезним потенціалом на майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік