15 квітня 2024

Книги для кмітливих та сміливих. Творча зустріч з Лесею Ворониною

Великою несподіванкою для дорослих та приємним сюрпризом для юних читачів міста Херсона стала сьогоднішня зустріч із відомою українською письменницею, авторкою численних творів для дітей, перекладачкою, радіожурналісткою та членкинею Асоціації українських письменників Лесею Ворониною.
Зустріч-знайомство відбулося в рамках проєкту «Зустрічі без прощань», який багато років організовує Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки і який покликаний зробити відомих дитячих письменників сучасності ближчими до читачів.
Захід під назвою «Книги для кмітливих та сміливих» понеділкового ранку об’єднав учнів 4-х та 5-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №45 Херсонської міської ради, учнів 6-х класів Херсонської гімназії №16 Херсонської міської ради та шестикласників Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 57 з поглибленим вивченням іноземних мов Херсонської міської ради.
Захід було побудовано в канві сюжету відомих бестселерів Лесі Ворониної про різноманітні таємні товариства та карколомні пригоди головного героя Клима Джури. Як школярі, так і гостя успішно пройшли інтерактивні випробовування.
Перший «іспит» - для чотирикласників, які щойно почали знайомство з літературою для позакласного читання. Діти мали згадати сюжет книг нашої гості та підібрати відповідні до них предмети-символи, з чим вони впоралися з легкістю. Далі настала черга «правдолюбів», які із семи запропонованих фактів з біографії пані Лесі відшукати два фейки.
Наступною на питання відповідала наша гостя: про зіркове дитинство у творчій родині, про перші історії, вигадані ще у дитячому садочку, про поточні творчі плани та секрети створення надзахопливих пригодницьких історій та підбір персонажів на «вакансію» головних героїв. Діти слухали розповіді письменниці із щирим зацікавленням, адже її книги вчать не здаватися і не боятися, бути чесним і відвертим із собою та друзями, є «рятувальним колом» або «посібником справжнього життя» для кожного читача. Дітям пані Леся порадила, розмалювавши мушлі, виготовити власноруч талісмани-«небояки», які повинні стати охоронцями їхньої сміливості.
Пані Леся розповіла про навколосвітні мандри – до Єгипетських пірамід, до водоспадів Ігуасу (Бразилія) і до Скелястих гір (Канада) із їхньою незайманою природою. Зі своїх мандрівок вона завжди привозить нові сюжети для власних книг і камінці, які потім завдяки пензлю її друзів-художників стають фігурками її персонажів.
На завершення діти склали букет побажань для авторки та ставили запитання, бо як інакше? Це ж просто неймовірні відчуття, коли сучасна письменниця «з підручника» приходить на урок у гості, хоч і онлайн.
Наша тепла та мотиваційна зустріч, як і книги Лесі Ворониної, добігла кінця, не хотілось прощатися, проте кожен запам’ятав щось особливе, своє, з яким пішов у новий навчальний тиждень.
А попереду у наших читачів ще так багато цікавих непрочитаних книжок та, звісно ж, цікавих зустрічей!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік