26 квітня 2024

Тіні Чорнобиля в об’єктиві майбутнього

Минуло 38 років від того дня, коли в Україні сталася трагедія – техногенно-екологічна катастрофа: вибух реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції наніс непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю українців.
Ця трагедія відлунює наслідками і сьогодні, стільки років потому. Це болюча рана на нашій землі, яка ще довго не зможе затягнутися.
Щоб вшанувати пам'ять ліквідаторів та розповісти про хронологію подій того далекого і водночас близького квітня 1986 року, головна бібліотекарка читальної зали запросила семикласників із ЗЗСО № 44 на тематичний захід, який називався «Тіні Чорнобиля в об’єктиві майбутнього».
Завдяки тому, що захід супроводжувався мультимедіа, ми побачили унікальні історичні кадри та почули голоси людей, причетних до подолання наслідків катастрофи.
Після екскурсу у минуле ми звернулися до творів мистецтва у різних жанрах, які творчо переосмислюють Чорнобильську трагедію: це художні твори, кінострічки, музичні композиції, фотографії, скульптури тощо.
Здійснивши віртуальну екскурсію до пам’ятника ліквідаторам у рідному місті, біля якого ми вшанували подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від поширення радіації, ми зачитали пронизливо правдивий вірш Ліни Костенко про Чорнобильську зону.
Під час тематичного огляду школярі довідалися про книги, присвячені Чорнобильській трагедії. Серед них особливу увагу ми приділили книгам для дітей: це «Діти Чорнобиля» Є. Гуцала, «Чорнобильський пес Аксель» А. Андржеєвського, «Квіти біля четвертого» К. Міхаліциної, «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» К. Міхаліциної і С. Дворницького та інші.
Окремий розділ заходу був присвячений новітнім подіям – він стосувався окупації зони відчуження у лютому-березні 2022 року і подвигу 109 працівників ЧАЕС, які під дулами автоматів героїчно виконували свою роботу, оберігаючи українців від можливого повторення техногенної катастрофи. Ці події були увічнені словом і пензлем у коміксі «Чорнобиль. Окупація».
Завершився захід щемливим відеороликом, в якому піаніст Євген Хмара грає сокровенну мелодію пам’яті на фоні сучасних зйомок у зоні відчуження.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік