16 вересня 2024

З Днем народження, рідне місто!

У вересні 2024 року виповнюється 246 років із Дня заснування міста Херсона. Щоб відсвяткувати день народження рідного міста, головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки запросила на зустріч 5-ті класи Херсонського ліцею № 52 “Перспектива”.
Захід проводився у форматі привітальної листівки від юних херсонців і мав назву “З Днем народження, рідне місто!”. Складався він з двох частин.
"Герольд-вiзитка рiдного мiста" допомогла нам дослідити історію і значення герба міста Херсона. Під час інтерактивної вправи ми елемент за елементом, наче пазли, відновили його цілісну структуру, паралельно обговоривши, що означає той чи інший елемент.
Далі ми приступили до створення культурно-історичної арт-листівки, яку в честь його народження вирішили присвятити рідному місту. По черзі ми помістили на листівку дев’ять зображень, кожне з яких символізувало або той чи інший період історії Херсона, або певний культурний аспект.
Олешківський дзвін нагадав нам про козацьку сторінку історії нашого краю, Очаківська брама та Катерининський собор про перші роки його історії, а Пам'ятник Першим херсонським корабелам про призначення міста бути центром кораблебудування. Художній музей ім. О. О. Шовкуненка відкрив мистецьку сторінку історії, пам’ятник-танк Т-34 допоміг здійснити екскурс у роки ІІ Світової війни та вшанувати пам'ять мужніх героїв-визволителів. Фото плавнів символізувало собою красу херсонської природи, а останній знак був присвячений незламності містян під час другої окупації та дню «зі сльозами на очах» - 11.11.22, коли місто було звільнене.
Оформивши фото-обрамлення, в середину листівки ми спільним творчим поривом написали привітальний текст, в якому висловили надію на переможний мир та відродження нашого улюбленого міста.
З днем народження, рідне місто незламних!

15 вересня 2024

Кольорові пригоди або втеча у фантастичний світ

Як зробити так, щоб сіро-монотонний світ та сумний настрій засяяли різними барвами? Як стати героєм та помічником для інших? Як потрапити у казку? Відповідь одна – достатньо взяти до рук книгу з кольоровими пригодами! Такі книжки – це особливий жанр, де вигадані яскраві образи утворюють неповторний світ, наповнений різнобарв’ям. Для багатьох читачів саме такі історії стають справжнім початком для бадьорості, радості, натхнення.
Але що робить ці книжки такими привабливими? Чому історії, у яких пригоди переплітаються з яскравими барвами, захоплюють книголюбів? Шукати відповіді на ці запитання відправилися учні 4 - В класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №54 з поглибленим вивченням іспанської та інших іноземних мов, здійснивши «втечу» у нереальний, фантастичний світ.
Потрапивши до царства Райдугонів, яке відкрило для «втікачів» Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки і яке створив сучасний дитячий письменник Антон Сіяніка, присутні познайомилися із серією книжок про них та з радістю заприятелювали із цими різнобарвними створіннями.
Ця зустріч стимулювала уяву читачів та відкрила простір для власної творчості. Справжні бібліомани, занурюючись у пригодницький сюжет, насамперед побачили більше, ніж просто слова на сторінках, вони поступово ставали співавторами та перетворювалися на героїв-помічників книги. Хлопчики та дівчатка уявляли, як виглядає небо після бурі, якими діамантами випромінює веселка після дощу та що може статися, якщо люди перестануть допомагати один одному.
Отже, кольорові пригоди дають можливість забути про турботи та негаразди, відчути себе частиною захоплюючої історії, подолати перешкоди, знайти нових друзів, а іноді – й самих себе.

IQ за розкладом

Дорогі юні друзі! Запрошуємо вас взяти участь у захопливому онлайн-квізі "IQ за розкладом", який допоможе вам легко та цікаво розпочати новий навчальний рік. Ця гра — чудова нагода перевірити свої знання зі шкільних предметів, поринути у світ літературних творів та подивитися на звичні уроки з нового, творчого кута!

Ми приготували для вас різноманітні завдання, що подаються крізь призму захопливих книг, казкових історій та героїв, яких ви вже знаєте або скоро відкриєте для себе. Тут кожен знайде щось цікаве: від математики до музики, від історії до географії! Це чудова можливість не лише випробувати свої сили, а й дізнатися багато нового та відчути радість від гри. Не бійтеся експериментувати, мислити творчо й сміливо відповідати на питання! Розум — це завжди пригоди, і ці пригоди починаються саме зараз! Не турбуйтеся, якщо не знатимете всі відповіді — головне брати участь і навчатися! Кожен з вас — унікальний і розумний, і сьогодні ви матимете змогу показати свої таланти. Готові? Тоді —"IQ за розкладом" стартує!

Нехай ваші уми світять так само яскраво, як ваші улюблені герої на сторінках книг. Удачі вам і вперед до нових звершень!

14 вересня 2024

Спорт на сторінках книг: історії українських перемог

Фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки завжди прагнуть не тільки популяризувати читання, але й допомогти своїм читачам усвідомити важливість здорового способу життя. Саме тому для юних читачів 4х класів Херсонської загальноосвітньої школи №55 був організований пізнавальний літературно-спортивний огляд «Спорт на сторінках книг: історії українських перемог".
Ця зустріч поєднала дві надзвичайно важливі теми – любов до книг та активний спосіб життя, показуючи, як спорт і література можуть йти поруч, надихаючи на фізичні досягнення та розвиваючи інтелектуально.
Діти в дружній формі спілкування поділилися своїми знаннями про спорт і важливість піклування про здоров'я. Наразі обговорювались приклади, як досягти цього: режим дня, загартовування, заняття спортом, правильне харчування, ігри на свіжому повітрі. Учасники дізналися про зв’язок між фізкультурою та спортом, а також про чинники, необхідні для досягнення спортивних вершин. 
Інтерактивні ігри дозволили учням дізнатися про історію Олімпійських ігор, їхні символи та процес запалювання Олімпійського вогню у Стародавній Греції.
Окрему увагу було приділено книжкам про спорт, які активно використовують тему для натхнення до активного життя та здорових звичок.
Наприклад, «Велика книжка про спорт» пропонує захоплюючі історії про перемоги та досягнення спортсменів, що мотивують до нових звершень. Прикладом великих досягнень є Валерій Лобановський, який прославив Україну у світовому футболі, демонструючи, що наполегливість і цілеспрямованість ведуть до успіху. Література також наголошує на важливості чесної гри, показуючи, що головне – отримувати задоволення від процесу і змагатися чесно.
Літературно-спортивний огляд – це не тільки розвага, але й джерело знань, яке допомагає зрозуміти важливість гармонії між фізичною активністю, здоров’ям та моральними принципами. Кожна нова історія надихає читачів вийти на пробіжку, встановити свій власний рекорд або просто жити активніше та здоровіше.

13 вересня 2024

Любіть Україну сповна, бо в світі єдина вона!

Україна! Для кожного українця це слово має особливе значення, бо за ним стоять історія, культура, традиції та боротьба за незалежність. Наша Батьківщина сьогодні, як ніколи, потребує любові, поваги, відданості, і ми та наші діти можемо забезпечити їй це своїми щоденними вчинками. Що ж означає бути українцем та який внесок може зробити звичайний школяр у розвиток і захист своєї країни розвідували учні початкової школи Іванівського ліцею №1 Іванівської селищної ради Херсонської області.
Вирушивши у патріотичну розвідку, одночасно з Херсонською обласною бібліотекою для дітей імені Дніпрової Чайки, присутні, відповідаючи на запитання кросворду, проаналізували, що Україна – це не просто територія між Карпатами і Дніпром, це – родина, дім, друзі, це – мова, яка звучить у повсюдному житті та в літературі, це – сильні, нескорені люди.
Ігри з буквами і словами, загадки-жарти та патріотична математика налаштували малечу на згуртовану і кмітливу роботу, підтримку один одного, на продуктивну діяльність навчального процесу, а найголовніше – на усвідомлення, що від вчинків, активної роботи і навчання кожного з них залежить не тільки особисте життя, але й доля усієї України.
Узагальненням патріотичної розвідки стало твердження – я і моя країна – Україна – це нерозривні слова, адже без кожного з нас не існуватиме сильної і незалежної держави. Ми всі – це Україна, її душа, її сьогодення і майбутнє і це майбутнє в наших руках.

12 вересня 2024

Читай : Дивись! Осіння КнигоАфіша

Українці не одне століття намагалися зберегти свою унікальну культурну спадщину в складних умовах.  Виражати власну ідентичність через мистецтво -  одна з найяскравіших рис нашої нації. Український кінематограф - наймолодший вид мистецтва, який багатий на всесвітньо відомі постаті, цікаві стрічки, які розповідають світу про сучасні події в Україні, її історію і культуру. Своє професійне свято працівники кінематографії в Україні відзначають у другу суботу вересня. Цьогоріч воно припало на 14 вересня. До Дня українського кіно, для учнів ЗЗСО міста Херсона: учнів 7-А класу Херсонського ліцею з дошкільним відділенням, початковою школою та гімназією №56 Херсонської міської ради, учнів 7-х та 8-х класів Херсонського ліцею №27 Херсонської міської ради та учнів 7-А класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова Херсонської міської ради, працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, було проведено пізнавальний захід «Читай : Дивись! Осіння КнигоАфіша». Одвічне питання «книгоманів» і «кіноманів»: «Що спочатку краще зробити, прочитати книгу, чи переглянути фільм-екранізацію?», сьогодні звучало під час заходу. Школярі ділилися своїми думками і розповідали про те, за що люблять кіно, а за що - книгу. Дійсно, багато спільного є у книги та фільму, якісні кінострічки розвивають інтелект, підіймають настрій, дарують незабутні години корисного і цікавого дозвілля, а добре відомі фільми, та відомі цитати з них, можуть викликати почуття ностальгії, нагадуючи про дитинство, час проведений з друзями і сімейні свята.

Під час заходу школярі перевірили свої знання у вікторині «У світі української кінематографії», дізнались цікаві факти з історії перших винаходів українців та про перші стрічки, які стали фундаментом для сучасного кінематографу. Підлітки дізнались про відомих режисерів і про світове визнання їх на світовій арені, згадали творчість Олександра Довженка, Сергія Параджанова. Під час рубрики «Книга у кадрі» учасники заходу відгадували відомі екранізації дитячих творів, як зі шкільної програми так і з позакласного читання. Легенда про Довбуша, історія перемог Івана Фірцака, мрії Мавки, пригоди Вітька через загадковий портал, по іншому сприймаються читачами після перегляду екранізацій. У вікторині «Зірки українського кіно» учасники заходу встановили відповідність між прізвищами відомих українських акторів і актрис з їхніми зображеннями.

Українське кіно – це частина культурного скарбу, про який більшість навіть не здогадуються, сподіваємось, в найближчі вихідні, школярі матимуть змогу насолодитися цікавими українськими книга і фільмами. А що новенького почитати і подивитись, ми, залюбки, порадимо.


11 вересня 2024

Коли слова говорять: читання вголос українською

У межах проєкту «Плюсуй українську», який спрямований на популяризацію любові до рідної мови, працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки організували мовний майданчик для відвідувачів дитячого простору UNICEF під назвою «Коли слова говорять: читання вголос українською».
Цей майданчик став осередком, де діти мали змогу вдосконалювати свої мовні навички та глибше пізнавати українську мову. Малеча дізнавалася про багатство українських слів, які можуть не лише описувати предмети, явища чи почуття, але й розповідати захопливі історії, передавати настрій та створювати яскраві образи у їхній уяві. Під час читання вголос діти експериментували зі словами, усвідомлюючи, як їхнє використання впливає на зміст висловлювань, і навчалися майстерності точного мовлення для кращого спілкування між собою.
Після прослуховування вірша про різноманітність слів, юні відвідувачі активно придумували різні категорії: ввічливі слова, солодкі й солоні, добрі й злі. Гра «Опиши предмет» показала, що слова дійсно «говорять», розкриваючи не лише назву предмета, а й його ознаки та дії. Для учасників це стало відкриттям, вони відчули, як кожне слово може оживати та передавати образи і емоції.
Майстер-клас від Павича став яскравою подією, адже на ньому перетворювали не лише слова, але й їх глибинні значення. Під час створення павича з осінніх листочків, які символізували зміни та оновлення, діти побачили, як прості слова можуть набувати нових відтінків змісту та об'єднуватися у щось значно більше. Прикрашені візерунками листочки сформували яскравого павича, що став символом краси, мудрості та багатогранності кожного слова і його значення.
Проєкт «Плюсуй українську» подарував дітям нові знання та захоплюючий досвід, показавши, як важливо і цікаво розвивати свою рідну мову. Мовні ігри, читання та творчі заняття стали першими кроками до глибшого пізнання українського слова, яке вони нестимуть із собою в майбутнє."

Книжками за ментальними скарбами

Осінь – час, коли після літньої спеки і довгого сонячного дня наш організм переналаштовується на довгу зимівлю. До того ж, восени школярі повертаються до активної навчальної діяльності. Тому особливо важливо у цей час подбати про своє ментальне здоров’я і психологічну стійкість. І найкращий у цьому порадник і помічник – це хороша книга.
Саме тому, разом із головною бібліотекаркою читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки  учні 5-х, 6-х і 7-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 53 здійснили літературно-психологічний квест «Книжками за ментальними скарбами», під час якого дізналися, як працювати з емоціями, зіграли в літературні ігри та виконали терапевтичні вправи.
Перша зупинка квесту – «Емоційна» – допомогла школярам довідатися про те, що таке «Емоційний інтелект» та відкрити в собі суперсилу розпізнавати емоції та керувати ними. Книжковий огляд «Топ книжкових порад з емоційного інтелекту» підказав учасникам квесту, до яких книг звернутися, щоб більше дізнатися про світ емоцій.
Книжкова вікторина «Небояки та усміхаки: дитячі книги для терапевтичного читання» відкрила для дітей світ художніх книг для розвитку емоційного інтелекту. Читачі впізнавали книгу за описом, і, відкривши всі шість частинок пазлу, познайомились із книгою Світлани Ройз «Подорож страховиська», яка рекомендована до читання всім, хто хоче подружитися зі своїм страхом і більше не боятися.
Зупинка 2 – «Дружня» – за допомогою психологічної вправи «Мій внутрішній захисник», яка добре допомагає відновити відчуття внутрішньої безпеки, позбавитись тривоги, підвищити стресостійкість, допомогла дітям зустрітись із образом свого Внутрішнього Захисника. Для когось таким образом став Пес Патрон, для когось – батьки, а для когось казкова добра фея...
Літературна вікторина «Книги про справжню дружбу і не тільки» спряла нашому зануренню у світ книг про друзів та стосунки!
Третя та остання зупинка – «Терапевтична» – познайомила нас із головною героїнею книги Наталії Щерби «Часовий ключ» Василиною Огнєвою, яка поділилася із учасниками квесту власним способом підтримки ментального здоров’я. Разом з нею ми виконали терапевтичну вправу «Моє безпечне місце». Наостанок дівчинка-часівниця порадила школярам практикувати цю техніку, коли їм тривожно або сумно, а для наочності намалювати своє безпечне місце і повісити картинку над робочим столом.
Тепер діти забезпечені списком бібліотерапевтичної літератури на цілу осінь, а також дієвими психологічними техніками для підтримки свого психо-емоційного стану.

10 вересня 2024

Сучасні творці книжкових див!

І знову про читання! Коли ми відкриваємо книгу, ми не просто беремо до рук купу сторінок, наповнених словами, ми починаємо шлях до безмежної сфери книжкових див, де реальність і фантазія зливаються в одне ціле. Читання переносить кожного з нас у нові виміри та світи, дає можливість побачити життя з різних сторін, відчути емоції, які, можливо, ніколи не відчували, а інколи й зрозуміти те, що раніше було незрозумілим.
Та найголовніше – читання допомагає на деякий час забутися про проблеми і тривоги, покращити емоційний стан, зберегти рівновагу. Відкрити для себе нового автора та його твори, зібравшись веселою юрбою, учні 3-4 класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №53 «прибули» на територію читання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
Нові дійові особи книжки А. Сіяніки «Райдугони та Маленький Сонько» розповідали присутнім про розмаїття видів спорту, про корисну їжу, про благотворний вплив на настрій людини музики, про користь набутих, у попередніх класах, знань, умінь та навичок, про прості життєві речі, які, завдяки письменникам, перетворюються на фантастичні пригоди.
Отже, сучасні творці книжкових див – це справжні чарівники слова, а знайомство з ними – це кожного разу свято. Вони здатні, за допомогою звичайної мови, створити цілий світ, населений магічними істотами, незвичайними героями та неймовірними подіями. Кожне речення в їхніх книжках наповнене емоціями, відчуттями і прихованими смислами. Вони не просто розповідають історію – вони ведуть читача за собою у подорож, де кожен поворот сюжету відкриває нові грані людської душі, нові знання та позитивні емоції.

08 вересня 2024

Чотирилапі герої: Бучик, Аріела і Лорд на службі

У світі, де сучасні технології стрімко завойовують увагу дітей, читання стає важливим інструментом для розвитку мислення, уяви та емпатії. Кожна прочитана книжка відкриває нові горизонти, дає можливість дітям подорожувати уявними світами, зустрічати героїв і отримувати важливі уроки життя. До міжнародного Дня читання Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки пропонує нову захопливу книжкову історію, яка точно зацікавить маленьких читачів.
Завітавши до дитячого простору UNICEF, бібліотекарі ознайомили своїх читачів з новими пригодами кота Бучика, представляючи книжковий альманах "Чотирилапі герої: Бучик, Аріела і Лорд на службі".
Це продовження неймовірного циклу історій, у якому котик Бучик став символом сміливості, підтримки та патріотизму. У нових подіях до нього приєднуються – Аріела та Лорд, і разом вони потрапляють у ситуації, що підкреслюють важливість подолання страхів, відваги та любові до своєї країни.
У формі вікторини діти пригадали сюжети неймовірних пригод кота Бучика, що допомогло їм відчути себе справжніми розвідниками під час гри "Тихіше йдеш, далі будеш". Історія про мишачий батальйон надихнула їх діяти, як одна команда у захопливій грі "Упіймай кульку". Читання уривків з нової книги пробудило у дітей бажання самостійно продовжити знайомство з пригодами кота Бучика, що ще раз підтверджує важливість та ефективність таких заходів у розвитку любові до читання та командного духу.
На попередній зустрічі діти виготовили з паперу кота Бучика, і тепер, продовжуючи цю цікаву традицію, вони створили ще одного персонажа з книги – щура Лорда. Така творчість допомагає ще більше зануритися в світ улюблених історій, перетворюючи героїв книг на реальні об'єкти, які малеча може тримати в руках.
Завдяки зусиллям бібліотекарів історії про Бучика стали ефективним способом залучення дітей до читання. Це не просто подія, а важливий крок у популяризації книжок серед молодого покоління. Через захоплюючі серії книг фахівці знаходять шлях до сердець маленьких читачів, перетворюючи читання на захопливу і приємну пригоду, що сприяє розвитку, навчанні та зростанню дітей.

07 вересня 2024

Від вушок до лап: поговоримо про собак

Вже традиційно в «Творчій лабораторії » Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки відбувся захід для маленьких жителів села Інженерне. Бібліотекар провела майстер-клас, на якому всі присутні виготовляли собачок із паперу. Але це був не просто творчий процес – під час роботи діти дізналися багато нового про різні породи собак, їх види та важливу роль у суспільстві.
Діти впевнилися, що собаки – це не лише домашні улюбленці, вони можуть бути справжніми героями. Серед найвідоміших собак є ті, що працюють поводирями для людей з вадами зору, допомагають рятувальникам шукати людей під завалами, служать поліцейськими й навіть були космонавтами. Також під час майстер-класу діти дізналися про собак-міношукачів, які рятують життя, знаходячи вибухові пристрої.
З великою радістю діти познайомились з позитивним песиком Жовток – героєм віршованої повіті «Щоденник жовтого пса» поетеси Юлії Вротній. І дарма що він малий пес – він має велику місію!
Навчає дітей шанобливому ставленню до тварин і збирає кошти на допомогу собачому притулку. Захід став не лише творчою майстернею, але й нагодою більше дізнатися про наших чотирилапих друзів, їх важливість у нашому житті та те, як вони стають вірними супутниками та помічниками людини

06 вересня 2024

Нація, що читає – непереможна!

Кожна прочитана книжка – це сила, надія, це ковток спокою, це непохитна віра у перемогу, це світлий погляд, потужній інструмент розвитку суспільства, це основа сильної, освіченої і морально стійкої держави. Діти, які постійно читають не просто отримують інформацію, а вчаться формувати здатність критично мислити, аналізувати та робити висновки.
Дитяча література сьогодні – це портал який відкриває доступ до незліченної кількості світів, ідей та можливостей. Саме такий вхід у сучасний художній простір для учнів 4-х класів Іванівського ліцею №1 Іванівської селищної ради Херсонської області організувала Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, відкривши справжній портал сучасного читання.
Брамою для переміщення і знайомства з сучасним письменником Антоном Сіянікою стала звичайна веселка, яка покликала присутніх на вигадану планету Дра-Дра задля зустрічі із фантастичними різнокольоровими істотами.
Кожен мешканець планети приготував для відвідувачів завдання, які були акцентовані на логіку, критичне мислення, образність, міркування, розвиток пам’яті та аналітику. Від червоної фарби до фіолетової, за кольорами веселки, хлопчики та дівчатка дуже швидко зібрали казковий місток, по якому повернулися до реального шкільного життя.
Таким чином, в ігровій формі, юні читачі поповнили ряди нашої читаючої нації, яка зберігає свою незалежність, свободу і гідність, яка непідвладна тимчасовим труднощам, тому що її сила у глибині знань, культурі та моралі.

Читайте, діти, книжку — це чудово!

6 вересня традиційно відзначають міжнародний День читання книг. Дата покликана заохочувати дорослих та дітей читати. Цього дня можна придбати нову книгу, сходити до бібліотеки чи просто сісти й дочитати ту саму книгу, яка стоїть на полиці без діла. А ще краще коли бібліотекар приходить до тебе і тоді це не просто читання, а справжнє читацьке свято.
Ось так, на зустріч до юних херсонців завітала Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, щоб разом з своїми читачами зануритися у віртуальну подорож «Життя – схоже на казку», де діти зустрілися з улюбленими героями, які феєрично переміщалися різними країнами Європи, вирішували складні життєві випробування, допомагали друзям і один одному, набуваючи життєвого досвіду, стійкості та наснаги.
Слідкуючи за перебігом подорожей у дитячих очах розгорялось полум’я цікавості та відвертого вподобання до героїв мандрів.
Казкова подорож через всю Європу створила можливість у кожній країні познайомитись з авторами улюблених казок, разом поспівчувати, порадіти і залишитися задоволеними, мандруючи різнокольоровими хмаринками своїх фантазій.
Казки завжди вчать відрізняти добро і зло, як дві крайнощі, що поєднуються між собою неосяжним спектром емоцій. Це відчувають читачі, поринаючи у казку, яка саме і створена, щоб виявити, що добре, а що погано, що є світло, а що – темрява.
Чудова вікторина з повітряними кульками, що завершила зустріч, наповнила приміщення сміхом, веселим змаганням, подарувала почуття задоволення та зарядила маленьких херсонців позитивом та натхненням на весь день.