25 вересня 2024

Містика по-українськи

Українська культура, як у дохристиянські часи, так і після них, була сповнена найдивовижнішими легендами, казками та міфами.
Надзвичайні істоти, за переказами предків, населяли кожен куточок рідної землі: від будинку до озера, від лісу до болота – все було сповнене добрими чи злими потойбічними силами. Познайомитися з відомими та могутніми богами й духами українського етносу юних відвідувачів дитячого простору UNICEF запросили фахівці Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.
Вій – мабуть, найпопулярніший персонаж української міфології. Про нього ходили легенди, писали книги, знімали кіно. І не дарма, адже від його історій справді мурашки йдуть по шкірі.
Діти також згадали про Лихо Однооке та Песиголовців – злих духів, які приносили шкоду й руйнували життя.
Дізналися про духів природи – Лісовика, господаря лісу, якому підкоряються всі істоти лісових угідь, та його помічника Полісуна, чарівних і підступних мавок, а також автентичного міфічного персонажа українських Карпат –Чугайстра.
Учасники заходу спустилися у водні глибини до володаря прісних водойм –Водяника, прекрасного перевертня, який міг ставати собакою, свинею, колодою, конем, рибиною або навіть людиною. Вони також дізналися про Русалок, які могли творити як добро, так і зло.
Окрім цього, були й домашні духи, які допомагали господарям вести домашнє господарство, доглядати подвір’я та худобу, захищати від нечистої сили – Домовик і Дворовик. Однак, якщо їх образити, вони могли залишити оселю, і тоді приходили Злидні.
Діти також згадали про богів добра – Магуру, Долю та Білобога, які захищали від зла та допомагали набути щасливої долі.
Наприкінці заходу учасники відповідали на цікаві питання вікторини «Чарівні істоти».
Захід, присвячений українській міфології, дозволив юним учасникам поринути у світ давніх легенд і вірувань, сповнених таємничими істотами й богами. Діти дізналися не лише про відомих персонажів, як-от Вій чи Лісовик, але й про менш відомих духів природи та домашніх захисників. Захід надав можливість поглибити знання про культурну спадщину України та закликав до збереження цих міфологічних традицій. Завершальна вікторина закріпила отримані знання, а інтерес дітей до української міфології став свідченням важливості таких освітніх ініціатив.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік