24 вересня 2024

Виховна сила слова!

Слово – це одне з наймогутніших сил, яка доступна людині. Здавалося б, прості звуки чи символи, які ми вживаємо щодня, можуть мати колосальний вплив на думки, почуття, поведінку і навіть на долю людини. Сила слова полягає у його здатності не тільки передавати інформацію, а й створювати емоційні зв’язки та змінювати світ навколо нас. Та як оволодіти та правильно користуватися нею? Висвітлити та уточнити цей момент взялися Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки разом з учнями 2-4 класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №53.
Відкривши збірку оповідей В. Сухомлинського «Майже чарівна розмова», яка містить у собі не лише захопливі історії, а й важливі моральні уроки, присутні дізналися, що всі його казки мовби маленькі підказки, що закликають не до автоматичного дотримування норм і правил, а до свідомого вибору між добром і злом, розуміння важливості людських взаємин і співчуття.
Прослухавши та розібравши казку «Усмішка», хлопчики та дівчатка зробили висновок, що інколи навіть незначний жест чи вираз обличчя може мати велике значення для іншої людини. Усмішка – це не лише доброзичлива міміка, це символ ласки, уваги та позитивної енергії, яку ми можемо подарувати оточуючим.
Усміхаючись та виконуючи творчі завдання, які стали додатковою складовою процесу пізнання сили слова, маленькі читачі не тільки розважалися та здобували корисну інформацію, а й відкривали нові горизонти для мислення, покращували свій емоційний стан, знаходили шляхи до правильних рішень, зростали духовно.
Таким чином, починаючи від простих, лагідних слів і закінчуючи нехай навіть дрібними, але добрими, щирими, вчинками, які мають велику силу, ми – бібліотекарі, вчителі і батьки, маємо навчити молоде покоління милосердю, доброті, щирості, піклуванню, осмисленню того, що навіть проста посмішка може стати тим маленьким промінцем світла, який полегшить чиєсь страждання або підніме настрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік