12 вересня 2024

Читай : Дивись! Осіння КнигоАфіша

Українці не одне століття намагалися зберегти свою унікальну культурну спадщину в складних умовах.  Виражати власну ідентичність через мистецтво -  одна з найяскравіших рис нашої нації. Український кінематограф - наймолодший вид мистецтва, який багатий на всесвітньо відомі постаті, цікаві стрічки, які розповідають світу про сучасні події в Україні, її історію і культуру. Своє професійне свято працівники кінематографії в Україні відзначають у другу суботу вересня. Цьогоріч воно припало на 14 вересня. До Дня українського кіно, для учнів ЗЗСО міста Херсона: учнів 7-А класу Херсонського ліцею з дошкільним відділенням, початковою школою та гімназією №56 Херсонської міської ради, учнів 7-х та 8-х класів Херсонського ліцею №27 Херсонської міської ради та учнів 7-А класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова Херсонської міської ради, працівниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, було проведено пізнавальний захід «Читай : Дивись! Осіння КнигоАфіша». Одвічне питання «книгоманів» і «кіноманів»: «Що спочатку краще зробити, прочитати книгу, чи переглянути фільм-екранізацію?», сьогодні звучало під час заходу. Школярі ділилися своїми думками і розповідали про те, за що люблять кіно, а за що - книгу. Дійсно, багато спільного є у книги та фільму, якісні кінострічки розвивають інтелект, підіймають настрій, дарують незабутні години корисного і цікавого дозвілля, а добре відомі фільми, та відомі цитати з них, можуть викликати почуття ностальгії, нагадуючи про дитинство, час проведений з друзями і сімейні свята.

Під час заходу школярі перевірили свої знання у вікторині «У світі української кінематографії», дізнались цікаві факти з історії перших винаходів українців та про перші стрічки, які стали фундаментом для сучасного кінематографу. Підлітки дізнались про відомих режисерів і про світове визнання їх на світовій арені, згадали творчість Олександра Довженка, Сергія Параджанова. Під час рубрики «Книга у кадрі» учасники заходу відгадували відомі екранізації дитячих творів, як зі шкільної програми так і з позакласного читання. Легенда про Довбуша, історія перемог Івана Фірцака, мрії Мавки, пригоди Вітька через загадковий портал, по іншому сприймаються читачами після перегляду екранізацій. У вікторині «Зірки українського кіно» учасники заходу встановили відповідність між прізвищами відомих українських акторів і актрис з їхніми зображеннями.

Українське кіно – це частина культурного скарбу, про який більшість навіть не здогадуються, сподіваємось, в найближчі вихідні, школярі матимуть змогу насолодитися цікавими українськими книга і фільмами. А що новенького почитати і подивитись, ми, залюбки, порадимо.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік