19 вересня 2024

Українські книготворці. Бібліотечний кемпінг з письменниками-ювілярами вересня

У вересні 2024 року українці святкують ювілеї п’яти чудових українських письменників. Із цієї нагоди головна бібліотекарка читальної зали провела для учнів 8-А класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова тематичний захід «Українські книготворці. Бібліотечний кемпінг з письменниками-ювілярами вересня».
На його початку бібліотекарка-гід мотивувала учнів таким зверненням: «Ви потрапили в унікальний кемпінг, в якому зупинилися на відпочинок відомі письменники. Тож у вас є унікальна можливість з ними ближче познайомитись», а далі, перш ніж вирушити у подорож, ми зібрали потрібний реманент, який міг нам знадобитися під час читацької експедиції.
Ми подорожували від намету до намету в рамках бібліотечного кемпінгу і знайомилися із життям і творчістю письменників-ювілярів вересня, дізнавалися про цікаві факти з їхньої біографії, побували на батьківщині кожного з авторів та побачили встановлені ним пам’ятники.
9 вересня письменнику з Полтави Івану Котляревському виповнилося 255 років. Персонажі його двох найбільш відомих творів – Еней та Наталка-Полтавка – були і залишаються типовими образами українця і україночки.
11 вересня поету трагічної долі Павлу Грабовському ми відзначали 160 років, а під час заходу довідалися про основні мотиви його громадянської лірики і прослухали вірш «Надія», актуальний своїм посилом і сьогодні.
Власник третього «намету» бібліотечного кемпінгу – письменник-модерніст, видатний естет і людинознавець, художник слова, майстер імпресіоністичного малюнка Михайло Коцюбинський, який народився 17 вересня 1864 року у місті Вінниця. Цікавим є факт, що Михайло Михайлович свого часу став літературним батьком для багатьох українських майстрів слова.
Письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографа, режисер культових кінострічок «Україна в огні», «Земля», «Звенигора», «Арсенал» Олександр Довженко (дата народження – 10 вересня), влаштував нам показ своїх екранізованих книг і надихнув нас власними мудрими цитатами.
І останній ювіляр, день народження якого співпав із кінцем вересня (28 числа) – людина-епоха Дмитро Павличко: поет, перекладач, літературний критик, публіцист, шістдесятник, громадсько-політичний діяч, Герой України та один з авторів Декларації про державний суверенітет України.
Завершилася наша мандрівка вшануванням пам’яті митців слова.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік