23 вересня 2024

Місто незламних людей: минуле, сучасність, майбутнє. Краєзнавчі пазли

Херсон — місто, яке стало символом нескореності українців. Кадри, де місцеві жителі голіруч виходили на вулиці та перекривали шлях танкам, облетіли весь світ, а у 2022 році Херсон було визнано «Містом-героєм України» за масовий героїзм та стійкість громадян під час відсічі збройного російського вторгнення.

Для здобувачів освіти, учнів 1-9 класів, Херсонської гімназії №16 із вивченням мов національних меншин Херсонської міської ради, до Дня міста, співробітниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, було проведено захід «Місто незламних людей: минуле, сучасність, майбутнє. Краєзнавчі пазли».
Нам не переписати минуле міста Херсона, та для справжніх патріотів важливо його знати і пам’ятати уроки історії. Розпочали захід з загальнонаціональної хвилини мовчання, адже обов’язок кожного – вшанувати всіх захисників і захисниць України, які віддали своє життя, захищаючи незалежність нашої держави. Продовжили спілкування експрес-вікториною про унікальні історичні події та особливості Таврійського краю. Так учасники заходу згадали про скіфів - володарів українського степу, лауреата Шевченківської премії - херсонського поета і художника Анатолія Кичинського, говорили про державні символи міста та міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії».
На захід було запрошено Ангеліну Вєтрову – авторку книги «Щоденник окупації. Херсонщина 2022». Ангеліна Василівна - бібліотекарка, що пройшла окупацію, жителька селища Білозерка, яка написала книгу про життя в окупації за мотивами власних спогадів, розповіла дітям, що хотіла аби книгу читали якомога більше українців, які не знають що таке окупація, бо землякам і так знайомі всі пережиті жахіття. Книга служить не тільки нагадуванням про минуле, а і є швидким донатом, купуючи це видання, читачі підтримують ЗСУ, зокрема військову частину, де служить син Ангеліни Вєтрової. Авторка поділилася спогадами, які запам’яталися їй найбільше, які навіть щоденнику не могла довірити, а ще розповіла, що сьогодні допомагає їй не втрачати віру.
Спогади назавжди залишаться з нескореними херсонцями, книги, фільми, фотографії, зможуть як точніше передати історію майбутнім поколінням. А теперішнє покоління юних херсонців мріє про мир, про щасливе життя, про зустрічі у рідній гімназії, у рідному Херсоні.
Тому варто сьогодні триматися купи, вчитися, працювати, дякувати та допомагати ЗСУ, єднатися і вірити у Перемогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік