17 вересня 2024

Твоя PROмова. Освітньо-читацький проєкт

Співпраця бібліотеки з ЗЗСО завжди була в пріоритеті, адже під час проведення різноманітних соціокультурних заходів, тематичних і рекомендаційних оглядів літератури, літературних конкурсів та вікторин, можна максимально привернути увагу дітей та підлітків до книг та читання. З метою популяризація української мови та літератури, заохочення до читання та саморозвитку дітей та підлітків, було започатковано освітньо-читацький проєкт Твоя PROмова.
Завдання, які ставлять перед собою бібліотекарі та вчителі: удосконалення знань з української мови; популяризація сучасної української книги та знайомство з творчістю дитячих письменників; дослідження історії, культури та мистецтва України; формування знань, спрямованих на збереження й зміцнення ментального здоров’я здобувачів освіти.
Здійснення проєкту відбувається згідно з планом заходів, які проводять працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки спільно зі здобувачами освіти, учнями 5-11 класів, Херсонського багатопрофільного ліцею № 20 Херсонської міської ради.
Учасниками першого заходу стали здобувачі освіти 7-8 класів. Напередодні Дня українського кіно, учні здійснили пізнавальну мандрівку в дивовижний світ кінематографу. Під час спілкування ліцеїсти дізнались цікаві фактів з історії перших винаходів українців, а також почули історії про Гомера кіно - Олександра Довженка, неперевершеного Сергія Параджанова й сучасного кінорежисера Олеся Саніна.
Під час розв’язання завдань з рубрики «Книга в кадрі» ліцеїсти відгадували відомі екранізації дитячих творів зі шкільної програми, а у вікторині «Зірки українського кіно», встановили відповідність між прізвищами відомих українських акторів і актрис з їхніми зображеннями. На останок зустрічі, учасники заходу переглянули рекомендаційну КнигоАфішу, аби знати, що цікавого можна прочитати та переглянути цієї осені.
Сьогодні імена українських науковців, військових, художників, артистів, письменників, волонтерів та інших, гучно звучать на весь світ, їх історії успіху вражають та надихають, та так було не завжди. Неординарним та талановитим, сміливим та мужнім українцям, які в минулому столітті, у різних куточках світу, в різних царинах змінювали світ, але були незаслужено забуті, був присвячений захід для учнів 9-11 класів «Дивовижні українці. Патріотична розвідка».
Тематичні вікторини стали підведенням до різноманітних патріотичних розвідок. Так «Мистецька розвідка» відкрила талановиту особистість Катерини Білокур, важкий життєвий шлях мисткині та велика пристрасть до малювання, і сьогодні дивує і захоплює творчих осбистостей. Відкриття українців у різних галузях науки просто вражають, тому «Наукова розвідка» була присвячена всесвітньо відомим науковцям України і зокрема авіаконструктору Ігорю Сікорському. Підлітки дізнались про мрії дитинства, захоплення фантастикою та неймовірну наполегливість авіаконструктора, які зробили його літаки та гелікоптери вагомими відкриттями минулого століття. Не менш вражаючою для ліцеїстів стала історія про генія економіки, Богдана Гаврилишина.
«Спортивна розвідка» познайомила учасників заходу з історією гімнаста Віктора Чукаріна, його шлях до Олімпу через страшні перешкоди і смертельні труднощі, яскравий приклад незламності українського юнака.
Сьогодні так важливо пам’ятати - які українці завжди були і є - нескорені, героїчні, дивовижні і непереможні.
У рамка освітньо-читацького проєкту, було створено інтерактивну дошку Падлет, де здобувачі освіти можуть слідкувати за вже проведеними заходами, переглядати огляди рекомендованої літератури, перевірити свої знання у різних квізах, вікторинах, квестах, та звісно ж, залишати свої відгуки та реакції.
Радіємо спільній творчій співпраці з освітянами, очікуємо на зворотній зв'язок від ліцеїстів та натхненно готуємось до наступних зустрічей.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік